Skip to main content

Red Sonja και Dirty Angels οι δύο νέες χολιγουντιανές παραγωγές στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη ταινία, τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, είναι το remake του Red Sonja, ενώ η δεύτερη τιτλοφορείται Dirty Angels.

Δύο νέες χολιγουντιανές παραγωγές έρχονται μέχρι τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξελίσσεται σε πόλο έλξης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, καθώς τα Nu Boyana Hellenic Studios βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και μετεξέλιξης και σύγχρονα κινηματογραφικά πλατό.

Αυτό ανακοίνωσε ο Rob Van Norden, παραγωγός των ταινιών της εταιρείας Millennium που γυρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη (Enforcer, The Bricklayer), στο περιθώριο εκδήλωσης που οργάνωσε το ΕΚΟΜΕ και η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου -Enterprise Greece με θέμα «Η ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα: δημιουργία υποδομών, παραγωγή περιεχομένου και διεθνής εξωστρέφεια», στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Όπως ανέφερε ο κ. Van Norden, η πρώτη ταινία, τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, είναι το remake του Red Sonja, ενώ η δεύτερη τιτλοφορείται Dirty Angels και είναι δράσης αποκλειστικά με γυναίκες πρωταγωνίστριες. Τo Dirty Angels, που θα έχει κεντρική πρωταγωνίστρια τη γνωστή ηθοποιό Eva Green, θα σκηνοθετήσει ο Martin Campbell, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει  μεταξύ άλλων την ταινία του James Bond Casino Royale στην οποία επίσης συμμετείχε η Green.                           

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ο παραγωγός χάρισε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΚΟΜΕ, Πάνο Κουάνη, ένα... μυστρί μέσα σε πλέξι γκλας, υπογεγραμμένο από τον σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές της ταινίας The Bricklayer ως αναγνώριση της συμβολής του στην υλοποίηση της παραγωγής.

Ο κ. Κουάνης επισήμανε ότι από τον Απρίλιο του '18 έχουμε 158 ελληνικές και γύρω στις 120 ξένες παραγωγές. «Μιλάμε για μία επένδυση στην Ελλάδα κοντά στα 500 εκ. ευρώ, μιλάμε για κοντά στις 70.000 θέσεις εργασίας, μιλάμε για πάνω από 200 τοποθεσίας σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει σημείο που να μην έχει αναδειχθεί σε όλες τις περιφέρειας της Ελλάδας», τόνισε και πρόσθεσε πως στόχος είναι να γίνουν υποδομές και αυτή η σχέση που έχει αναπτυχθεί με τους ξένους να παγιωθεί και να μην είναι μία φούσκα. «Το ΕΚΟΜΕ σύντομα κλείνει πέντε χρόνια ζωής. Σκοπός και στόχος του ήταν να αναδείξει τον οπτικοακουστικό τομέα ως έναν από τους κομβικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και αυτό το κατάφερε. Μέσα από τα εργαλεία του έχουμε προσελκύσει πάρα πολλές μεγάλες και ξένες παραγωγές, έχουμε ενισχύσει την ελληνική παραγωγή, τηλεοπτική και κινηματογραφική και τώρα το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε ο οπτικοακουστικός κλάδος να παγιωθεί μακροπρόθεσμα ως ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας». Ειδικά για τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ταινία που πήρε φέτος τον Χρυσό Φοίνικα, Το Τρίγωνο της Θλίψης, γυρίστηκε κατά τα δύο τρία στην Ελλάδα και ανέδειξε το Κατάκολο και τη Χιλιαδού Εύβοιας. Τόνισε δε πως στον κλάδο υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρό», καθώς η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει τα πάντα κι αυτά που λείπουν μπορεί να τα αποκτήσει, γιατί διαθέτει οραματικούς επιχειρηματίες και πολιτικούς.

«Είμαστε έτοιμοι να ετοιμάσουμε την κατασκευή σύγχρονου πλατό και όλων άλλων προϋποθέσεων για να δημιουργούνται οι ταινίες εδώ. Η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα, γιατί έχει εκσυγχρονιστεί, υπάρχουν υποδομές και κυρίως υπάρχει η στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, ειδικά για εμάς στη Θεσσαλονίκη. μας έχουν περιβάλλει με εμπιστοσύνη κι έχουμε την απόλυτη στήριξή τους», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των Nu Boyana Hellenic Studios και των York Studios, York Films, Γιάννης Καλαφάτης, ο οποίος τόνισε ότι πέρα από τις υποδομές και τον εξοπλισμό, χρειάζεται και η προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, κάτι για το οποίο εργάζεται η κυβέρνηση, αλλά κυρίως η εκπαίδευση των νέων της Ελλάδας σε αυτό το αντικείμενο, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτών των ταινιών. Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πέρα από τις δύο ταινίες που θα εξυπηρετηθούν από τα στούντιο της Θέρμης μέχρι τέλος του χρόνου, το 2023 θα έρθουν ακόμα περισσότερες ξένες παραγωγές.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση από την αρχή «αγκάλιασε» την προσπάθεια ανάπτυξης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. «Το επόμενο στοίχημα είναι να δώσουμε κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, δηλαδή να δημιουργηθούν τα απαραίτητα στούντιο, προκειμένου να γυρίζονται εδώ ταινίες, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, αλλά για να υπάρχει και η υποδομή γι' αυτό το γύρισμα», ανέφερε.

«Μία νέα πολύ ελπιδοφόρα βιομηχανία γεννιέται», σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή μπαίνουν στον χώρο των οπτικοακουστικών μέσων όσο και της κινηματογραφίας. Ήδη αναδεικνύεται ως ένας ελκυστικός προορισμός και υπάρχουν συγκεκριμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και λόγοι που συμβαίνει αυτό. Εκτός από την κυβέρνηση που δίνει κίνητρα, για να μπορέσουν να γίνονται και κινηματογραφικές παραγωγές, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν πολύ σημαντικά στοιχειά που αναδεικνύουν τον προορισμό ως ενδιαφέροντα: πολύ καλή υποδοχή από τους κατοίκους, πολύ καλό περιβάλλον, προθυμία και πολύ υψηλό επίπεδο των ανθρώπων που συμμετέχουν. Είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε εδώ να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος ανέφερε ότι το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι πλήρως οργανωμένο, έχει αναπτύξει συνέργειες με το εξωτερικό, έχει εργαλειοθήκη για οπτικοακουστικό υλικό και βάση δεδομένων επαγγελματιών και υπηρεσιών. Ο κ. Θάνος τόνισε πως «ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας θέλει να εργαλειοποιήσει και το επόμενο ΕΣΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν σε υποδομές και υπηρεσίες να μπορούν να αξιοποιήσουν και αυτό το εργαλείο, που είναι πολύ σημαντικό».

Εκ μέρους του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, τόνισε ότι στόχος του δήμου είναι να γίνει η πόλη «film friendly» και πως πέρα από την προσπάθεια που καταβάλλεται να διευκολυνθούν οι παραγωγές με τις αδειοδοτήσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει βελτιώνοντας τις υποδομές της πόλης, ώστε να είναι φιλική και βιώσιμη πρώτα για τους κατοίκους, αλλά και για τους επενδυτές.

Για τις επενδυτικές προοπτικές του κλάδου, εκτός από τον κ. Καλαφάτη, μίλησαν οι Μπέτυ Αλεξανδροπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Enterprise Greece, Γιάννης Καραγιάννης, διευθύνων σύμβουλος των Kapa Studios -JK Productions, Στέλιος Κοτιώνης, διευθύνων σύμβουλος της FOSS Productions, Στρατής Λιαρέλλης, εντεταλμένος σύμβουλος διοίκησης του ΑΝΤΕΝΝΑ Group, Joseph Samaan-πρόεδρος της Tanweer Group και Ανδρέας Τσιλιφώνης, παραγωγός της CENTRAL ATHENS Productions.