Skip to main content

Έρευνα διαΝΕΟσις-Κορωνοϊός: Πώς βιώνουν οι Έλληνες την καραντίνα

Έρευνα της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τη Metron Analysis για το «Πώς Ζουν οι Έλληνες στην Πανδημία» - Δείτε τα ευρήματα.

Έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων που έχουν συμπληρώσει 50 ημέρες περιορισμένοι στα σπίτια τους πραγματοποίησε η διαNΕΟσις σε συνεργασία με τη Metron Analysis.

Η τηλεφωνική έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 15 Απριλίου του 2020, με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων. Μέσα από 22 ερωτήσεις διαφαίνεται πόσοι βγαίνουν από το σπίτι κάθε μέρα, ενώ αποτυπώνεται ένα αίσθημα αισιοδοξίας.

Ευρήματα

Στην ορθή κατεύθυνση θεωρούν ότι έχει μπει η χώρα ένα μεγάλο μέρος του δείγματος, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στο αίσθημα απειλής που συσπειρώνει τις κοινωνίες, αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς.



Το 39,8% δηλώνει αισιόδοξο παρά την πανδημία, ενώ το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 30% τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2019.

Ανασφάλεια όμως δηλώνει ότι νιώθει το 30, 9%, ενώ σημειώνεται ότι το ποσοστό μειώθηκε έναντι των διαστημάτων του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.



Στην προσπάθεια να αποτυπωθεί ο φόβος και κατ’ επέκταση το άγχος που δημιουργεί η έκτακτη κατάσταση, διαπιστώθηκε ότι σε μία κλίμακα από το 1 έως 10, διαπιστώθηκε μια κανονική κατανομή (mean=5.5, median=5, mode=5). Άξιο λόγου είναι ότι στην ίδια κλίμακα για το άγχος η Γαλλία κατέγραψε μέση τιμή 7,1 σε ανάλογη έρευνα της OpinionWay.



Αυξημένη εμπιστοσύνη δηλώνει η πλειοψηφία σε θεσμούς όπως η οικογένεια, οι ένοπλες δυνάμεις, οι επιστήμονες- τεχνοκράτες και ακολουθούν πολιτικοί θεσμοί όπως ο πρωθυπουργός και η προεδρία της Δημοκρατίας.



Ασθένεια

Απαντώντας στο ερώτημα εάν έχουν δεχθεί σύσταση να τεθούν σε καραντίνα (είτε λόγω συμπτωμάτων είτε λόγω ανεπιθύμητης επαφής με πιθανό κρούσμα) μόλις το 3,6% των ερωτώμενων απάντησε θετικά.



Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 21,3% δήλωσε πως πιθανολόγησε κάποια στιγμή ότι μπορεί και να έχει μολυνθεί από τον ιό. Οκτώ στους δέκα (78%) δεν ένιωσαν ούτε μία στιγμή ότι πιθανόν να έχουν μολυνθεί. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την ηλικία και σε όσους είναι των 65 ετών υπερβαίνει το 91%.



Μετακινήσεις

Το  36,3% δήλωσαν ότι δεν βγήκαν καθόλου από το σπίτι την προηγούμενη ημέρα της συνέντευξης, ενώ το 63,6% υποστήριξε ότι μετακινήθηκε για να κάνει κατά σειρά τα εξής δραστηριότητες:

    Για σουπερμάρκετ/ψώνια το 47,3%.
    Για σωματική άσκηση/βόλτα με κατοικίδιο το 37,6%.
    Για να πάει στην εργασία του το 24,2%. Από το στοιχείο αυτό προκύπτει ότι την περίοδο αυτή εργάζεται με επιτόπια εργασία περίπου το 15% του πληθυσμού της χώρας.