Skip to main content

Έρευνα για την ποιότητα των ψαριών σε τέσσερις λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας θα ελέγξουν τη διατροφική αξία των ψαριών Βεγορίτιδας, Βόλβης, Δοϊράνης και Κερκίνης.

Έρευνα για τα οφέλη στη διατροφή των πολιτών από την κατανάλωση ψαριών από τις λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας εκπονούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 και μέσω αυτής επιχειρείται να προσδιοριστεί η διατροφική αξία των αλιευμάτων από τις λίμνες της περιοχής, με στόχο την ενίσχυση της αξίας και της φήμης του προϊόντος.

Στην έρευνα θα μετρηθούν τα θρεπτικά συστατικά των αλιευμάτων, θα γίνουν αναλύσεις σε περισσότερα από 15 λιπαρά οξέα, κορεσμένα και ακόρεστα, μεταξύ των οποίων και δυο λιπαρά οξέα (EPA και DHA), που θεωρείται πως σε μεγάλες συγκεντρώσεις ενισχύουν τη διατροφική αξία των ψαριών. Αναλύσεις θα γίνουν και για περισσότερα από 25 μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων και επιβλαβή βαρέα μέταλλα (αρσενικό, υδράργυρος, κάδμιο, μόλυβδος), που σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών.

Η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει τέσσερις σημαντικές λίμνες (Βεγορίτιδα, Βόλβη, Δοϊράνη και Κερκίνη), με σημαντική αλιευτική δραστηριότητα, ενώ εκτός του «κάδρου» μένει η Κορώνεια, με τα γνωστά προβλήματά της. Ως ψαρότοποι οι τέσσερις λίμνες «βγάζουν» σημαντική παραγωγή αλιευμάτων, που διατίθενται τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό.

H διατροφική σύσταση των ψαριών μεταβάλλεται σε συνάρτηση κυρίως του περιβάλλοντος διαβίωσης, της τροφής που καταναλώνουν και της εποχής αλιείας και επηρεάζεται σημαντικά από την ποιότητα του νερού μέσα στο οποίο διαβιούν. Η διατροφική σύσταση και η ποιότητα των αλιευμάτων των συγκεκριμένων λιμνών δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής παρακολούθησης. Με την έρευνα θα δοθεί η δυνατότητα για την περιγραφή του διατροφικού προφίλ των ψαριών σε καθεμιά από τις λίμνες, αλλά και να καταγραφεί ενδεχόμενος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σωτήρη Μπάτο, «η λογική του προγράμματος είναι να εντοπιστούν τα διατροφικά οφέλη, η διατροφική αξία και τα χαρακτηριστικά που έχουν τα αλιεύματα των λιμνών της Κεντρικής Μακεδονίας. Όλο αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια μας για την προώθηση και την προβολή των αλιευμάτων και των προϊόντων μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού».

Η έρευνα περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

1. Εντοπισμός αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας.

2. Περιγραφή εμπορικών ειδών κάθε λίμνης.

3. Καθορισμός ειδών και αριθμού δειγμάτων ανά είδος, προμήθεια αναλώσιμων για τις αναλύσεις στη σάρκα των ψαριών και περιγραφή της σύστασης.

Η έρευνα επίσης αναμένεται να δώσει το έναυσμα, στο μέλλον, για τη συστηματική παρακολούθηση της διατροφικής ποιότητας των αλιευμάτων, αλλά και της ποιότητας του νερού στις λίμνες.