Skip to main content

Έργα 42,5 εκατ από την ΕΥΑΘ - Για πρώτη φορά συντήρηση της Αραβησσού

Ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης, για τη συντήρηση, πρώτη φορά από το 1970, του υδαταγωγού της Αραβησσού.

Υπεγράφη η σύμβαση που δίνει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση των αποχευτικών έργων στην περιοχή του Δενδροποτάμου. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Γιάννης Κρεστινίτης σε παρουσίαση της εταιρείας σε οικονομικούς αναλυτές, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα. Παράλληλα ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης, για τη συντήρηση, πρώτη φορά από κατασκευής του τη δεκαετία του 1970, του υδαταγωγού της Αραβησσού. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ θα εξαρτηθεί, όπως τόνισε ο κ. Κρεστενίτης, από τις βλάβες που θα αποκαλύπτονται κάθε 100 μέτρα του αγωγού.

Τα παραπάνω έργα περιλαμβάνονται σε ένα πακέτο έργων υποδομών προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε βάθος τριετίας. Από τα 42 εκατ. ευρώ τα 25 εκατ. προέρχονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Το μεγαλύτερο έργο ύψους 21, 4 εκατ. ευρώ είναι η κατασκευή επέκτασης, εγκατάστασης, επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη φάση του.

Παράλληλα προχωρά το νέο πληροφοριακό σύστημα πελατών, ύψους 4,9 εκατ. ευρώ καθώς και η επέκταση του τηλε- ελέγχου και αυτοματισμού (SCADA) του δικτύου ύδρευσης με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 3,4 εκατ. ευρώ.   

Τα αποχευτικά έργα αναβάθμισης αντλιοστασίων, καταθλιπτικών αγωγών, παραλιακών συλλεκτηρίου αγωγού και κεντρικού αγωγού ΕΕΛ ΑΙΝΕΙΑ ανέρχονται σε 4,4 εκατ. ευρώ.

Τα αποχευτικά έργα στον Δενδροπόταμο  
 
«Επτά υποέργα αποχέτευσης στην περιοχή κατασκευής του συγκοινωνιακού κόμβου Κ16, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, μπαίνουν πλέον σε τροχιά  υλοποίησης μετά την υπογραφή σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία. Έχει χυθεί πολύ μελάνι για τον Δενδροπόταμο και τις απορρίψεις του αποχευτικού δικτύου, τις ευθύνες και κυρίως την περιβαλλοντική επιβάρυνση στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έλευση των «σκαπτικών μνηχανημάτων» σημειώσε ο κ. Κρεστενίτης.

Αναφορικά με την αξιοποίηση ή πώληση του 24,02% που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Κρεστενίτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι νεώτερο από πλευράς Ταμείου, για να συμπληρώσει ότι στο πλαίσιο της διερεύνησης της καλύτερης λύσης για την αξιοποίηση του εν λόγω ποσοστού, θα πρέπει να διερευνηθεί και η συμμετοχή των δήμων στο μετοχικό κεφάλαιο των Εταιρειών Ύδρευσης, επιλογή που πολιτικά υποστηρίζει η παρούσα κυβέρνηση.

Η χρήση του 2018

Η εταιρεία, κερδοφόρα και το 2018, κατέγραψε τζίρο 73 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με εκείνο της προηγούμενης χρονιάς, αλλά μειωμένα κέρδη πρό φόρων κατά 15,96%, στα 20,95 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αύξησης τω εξόδων προσωπικού λόγω της πρόσληψης 150 ατόμων και, της υϊοθέτησης νέου διεθνούς λογιστικού προτύπου για τον προσδιορισμό της απομείωσης των εμπορικών απαιτήσεων.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της επιχείρησης Δημήτρη Αλεξανδρή, στο τέλος 2018 τα ταμειακά διαθέσιμα  της ΕΥΑΘ ήταν 71,6 εκατ. σημειώνοντας αύξηση έναντι του 2017 κατά 9,85%.

Η εταιρεία αναμένεται να  προτείνει στη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων στις 6 Ιουνίου, μέρισμα 1,26 ευρώ ανά μετοχή.

Οφειλές 80 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΑΘ

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνολικές οφειλές προς την ΕΥΑΘ όλων των κατηγοριών των καταναλωτών, ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ. Τα σκήπτρα στις οφειλές κρατά ο δήμος Δέλτα καθώς αγγίζουν τα 13 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε δύο αγωγές που εκδικάσθηκαν, με τον δήμο να έχει ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση.

Δεύτερος μεγαλοφειλέτης  είναι ο δήμος Θερμαϊκού, που χρωστάει 1,4 εκατ. ευρώ. Ο δήμος που αναγνώρισε την οφειλή του υπέγραψε σχετική σύμβαση, την οποία όμως σταμάτησε να εξυπηρετεί. Και στην περίπτωση αυτή έχει υποβληθεί αγωγή από την ΕΥΑΘ και οι αντίδικοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.