Skip to main content

Έργα του Βαρλάμη για τον Μίκη Θεοδωράκη κοσμούν τις βιτρίνες της Βέροιας (φωτο)

Από την 1η Νοεμβρίου, πάνω από 200 εμπορικά καταστήματα της Βέροιας θα φιλοξενήσουν έργα του σπουδαίου Βεροιώτη καλλιτέχνη για τον Μίκη Θεοδωράκη

Να συνδυάσουν τη βόλτα τους στα μαγαζιά με ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός έχουν την ευκαιρία οι πολίτες της Βέροιας αλλά και της ευρύτερης Ημαθίας για όλον τον Νοέμβριο, καθώς η όμορφη πόλη της Μακεδονίας τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη με το έργο του Μάκη Βαρλάμη.

Από την πρώτη Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος του μήνα, πάνω από 200 εμπορικά καταστήματα της Βέροιας θα φιλοξενήσουν στις βιτρίνες έργα του σπουδαίου Βεροιώτη καλλιτέχνη Μάκη Βαρλάμη για τον μεγάλο συνθέτη και καλό του φίλο, Μίκη Θεοδωράκη. Μάλιστα σε επιλεγμένα σημεία θα προβάλλονται οπτικές απεικονίσεις του Βαρλάμη για τη συμφωνία «Κατά Σαδδουκαίων».

Η πρωτότυπη αυτή ιδέα που αγκαλιάστηκε θερμά από όλους τους φορείς της πόλης αλλά και από το υπουργείο Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης που την έθεσε από την αιγίδα του, δένει δυναμικά την Τέχνη και την Αγορά.

Μαγικά χρώματα και συγκινητικοί ήχοι πρόκειται να κάνουν την Βέροια τον πλέον ελκυστικό προορισμό, καθώς αποδεικνύουν ότι ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού που διανύουμε, όταν ενώνονται δυνάμεις και υπάρχουν όμορφες ιδέες, πόλεις της επαρχίας μπορούν να ξεχωρίσουν και να αναδείξουν τις ομορφιές τους.

«Με το έργο τους οι Μίκης Θεοδωράκης και Μάκης Βαρλάμης εξύμνησαν την Ελλάδα αποτελώντας άξιους πρεσβευτές της ελληνικής τέχνης ως έκφραση δημιουργίας. Τώρα μας διδάσκουν ότι ζωγραφική και μουσική αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αφού οι ήχοι γίνονται χρώματα και τα χρώματα ήχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Καράογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε συγκινημένος για αυτή τη δράση, επαινώντας τους τοπικούς φορείς για την πρωτοβουλία.

Παράλληλα εστίασε στο μήνυμα δημιουργικότητας και συλλογικής δράσης για το κοινό καλό που στέλνει η σύνθεση δυνάμεων των δύο δημιουργών που έδωσαν το είναι τους για την Ελλάδα.

«Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ διότι ως προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας σφραγίδα την ιστορία της πατρίδας μας τον 20ό αιώνα. Ο ένας με τη μουσική και ο άλλος με τη ζωγραφική έδωσαν φωνή στην ελπίδα γιατί πρώτα βίωσαν και μετά δημιούργησαν. Μας έδειξαν ότι η τέχνη όσο ριζοσπαστική κι αν είναι αποτελεί βάλσαμο και γιατρεύει τις ψυχές μας ενώ δίνει ιδέες για να βελτιώσουμε τη σκέψη μας», είπε ο κ. Καράογλου.

Ιδιαίτερα χαρούμενος για τη δράση ο δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, που σημείωσε ο σκοπός είναι αρχικά να τιμήσει τη σχέση των δύο ανδρών, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους ανθρώπους που σέβονται τη ζωή αλλά και να προβάλει τη Βέροια και την αγορά της, που δοκιμάστηκε τους τελευταίους μήνες.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, Αθηνά Πλάτσικα-Τσιπουρίδου, κάλεσε όλους τους πολίτες της Βέροιας να στηρίξουν την προσπάθεια αλλά και όλους τους επισκέπτες να γευτούν τη φιλοξενία της Βέροιας.

Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα εκτυλίσσονται αυθόρμητα δρώμενα σε όλη την πόλη ενώ είναι διαθέσιμη ειδική εφαρμογή για κινητά προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται για τις δράσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου βρέθηκαν ακόμα ο Παύλος Τροχόπουλος από Πειραματικό Εργαστήριο Βεργίνας, η υπεύθυνη τμήματος Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, Ιωάννα Κουτζιλίκα και ο Α' Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Στέφανος Αποστολίδης.