Skip to main content

Εργαλείο ανάπτυξης οι συνεταιρισμοί - Το τοπίο στην Ελλάδα

Η σημασία της δημιουργίας συνεταιρισμών για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στο συνέδριο «Νέα Γεωργία, Νέος Συνεταιρισμός».

Τη σημασία της δημιουργίας συνεταιρισμών για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα υπογραμμίζει το συνέδριο «Νέα Γεωργία, Νέος Συνεταιρισμός» που διεξάγεται σήμερα στη ΔΕΘ στο πλαίσιο της 28ης AGROTICA.

«Δεσμευθήκαμε να υποστηρίξουμε την εδραίωση μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας στον κλάδο της αγροδιατροφής στη χώρα μας. Οι υγιείς συνεταιρισμοί είναι η πλέον ανταγωνιστική και επιτυχημένη έκφραση της συνεργασίας διεθνώς», τόνισε η Έφη Λαζαρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία, Νέος Συνεταιρισμός» επισημαίνοντας πως οι συνεταιρισμοί είναι βασικό όχημα για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων και παραγωγικών μονάδων. Η κ. Λαζαρίδου σημείωσε πως ουσιαστικά η δημιουργία συνεταιρισμών είναι μονόδρομος προκειμένου αυτές οι μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στην καινοτομία, την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική.

Παρά τη σημασία τους ωστόσο, στην Ελλάδα οι συνεταιρισμοί δεν ακμάζουν.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Rutgers, Sanjib Bhuyan, η αξία των πωλήσεων τους φτάνει μόλις τα 711 εκ. ευρώ ετησίως τα οποία αντίστοιχα συνεισφέρουν μόλις 0,4% στο ΑΕΠ την στιγμή που ο πρωτογενής τομέας εκπροσωπεί το 4% του ΑΕΠ. Όπως τόνισε ο ίδιος, οι συνεταιρισμοί είναι σημαντικοί στην Ελλάδα και έχουν μεγάλη ιστορία ωστόσο πλήττονται από προβλήματα, όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης αλλά και η πολιτική εξάρτηση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε από το 2016 στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 933 συνετιαρισμοί, εκ των οποίων οι 916 δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι Μαριάννα Σκυλακάκη και Θεόδωρος Μπένος οι οποίοι παρουσιάζοντας την έρευνα της διαΝΕΟσις, σημείωσαν πως η χρειάζεται «μαζική αύξηση του βαθμού συνεγασίας σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους,». Μάλιστα, παρατηρώντας ότι στον αγορδιατροφικό τομέα, το μέγεθος πράγματι μετράει καθώς ένα μικρό μέγεθος είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο. «Η συνεργασία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε μερίδιο της τεράστιας αγοράς που είναι εκεί έξω».

Την καχυποψία που υπάρχει ακόμα στο ζήτημα των συνεταιρισμών επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας. «Με το που αναφέρεται η λέξη συνεργατισμός, τελειώνει η συζήτηση», τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία. «Δεν πρέπει να μπερδεύουμε έναν συνεταιρισμό με τη διοίκηση ή την κακοδιαχείρισή του», τόνισε ακόμα προσθέτοντας πως ο συνεταιρισμός είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης. Στο ίδιο πνεύμα αναφέρθηκε και στη νέα νομοθεσία για τους συνεταιρισμούς, για την οποία υποστήριξε πως αφήνει πολλά πράγματα στο διοικητικό συμβούλιο.

Εκπροσωπώντας ένα θετικό παράδειγμα συνεταιρισμού, στο βήμα ανέβηκε ο Χρήστος Σταμάτης, CEO της Στέβια Ελλάς, ο οποίος παρουσίασε το επιτυχημένο παράδειγμα του συνεταιρισμού του λέγοντας πως πρέπει στο μυαλό των αγροτών να συνδυαστεί με τις λέξεις επιχείρηση και βιωσιμότητα.