Skip to main content

Εργαζόμενη στην καθαριότητα τραυματίστηκε στην αποκομιδή απορριμμάτων

Το ατύχημα αποδεικνύει τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας, καταγγέλλει η ΔΑΣ.

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Τετάρτη, 27 Ιουνίου, όταν εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε κατά την αποκομιδή απορριμμάτων. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), την Τετάρτη στις 7:30 πμ, το συνεργείο της υπηρεσίας καθαριότητας πραγματοποιούσε αποκομιδή από κάδο ανακυκλώσιμων υλικών στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου και τη στιγμή που η πρέσα του απορριμματοφόρου συμπίεζε τα σκουπίδια, εκτοξεύτηκε υγρό στο πρόσωπο και στον θώρακα συμβασιούχου της γυναίκας, μέλους του πληρώματος.

«Όπως περιέγραψαν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, η συναδέλφισσα αισθάνθηκε κάψιμο και τα σημεία που χτύπησε το υγρό (προφανώς τοξικό) στην αρχή άσπρισαν και μετά μαύρισαν. Προκλήθηκαν εγκαύματα. Το ασθενοφόρο που κλήθηκε έφθασε, ευτυχώς, άμεσα και μετέφερε τη συναδέλφισσα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου θα παραμείνει για νοσηλεία και παρακολούθηση. Στη συναδέλφισσα ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση», αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΔΑΣ. 

«Και αυτό το "ατύχημα" αποδεικνύει τις επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας. Συνθήκες που γίνονται ακόμα δυσκολότερες όταν δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, άρβυλα ασφαλείας κ.α.), όταν δεν τους παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση που πρέπει να είναι συνεχής- αφού οι τεχνικοί ασφαλείας και οι γιατροί εργασίας, όταν υπάρχουν, παίζουν διακοσμητικό ρόλο-, όταν υπάρχουν επικίνδυνα και ασυντήρητα οχήματα, όταν δεν υπάρχουν εργαλεία και υλικά κ.α. Τα παραπάνω συμβαίνουν στον Δ. Θεσ/νίκης», καταγγέλλει η ΔΑΣ. 

Καλεί μάλιστα τους εργαζομένους να απαιτήσουν να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας, να στηρίξουν τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της ΔΑΣ. «Τη λύση των προβλημάτων θα φέρει η κινητοποίηση των εργαζομένων. Η υγεία και η ασφάλεια κατά την εργασία μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια κυβέρνησης, διοίκησης Μπουτάρη και στα τσιράκια τους», επισήμανε.