Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
x

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ:ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Οι εργαζόμενοι του Θεαγενείου σημειώνουν πως με τη διακοπή της λειτουργίας του Κέντρου οι πολίτες καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της επαναλειτουργίας του Κέντρου Προληπτικού Ελέγχου στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει το Σωματείο εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, με αφορμή τη σημερινή ημέρα δράσης για την ΠΦΥ που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στα κέντρα υγείας με τη μεταφορά των εκεί εργαζομένων σε νοσοκομεία λόγω της έξαρσης της πανδημίας και τη λειτουργία μερικών εξ αυτών ως εμβολιαστικά κέντρα με το ήδη υπάρχον προσωπικό.

Παράλληλα, σημειώνουν πως λόγω της πανδημίας εδώ και έναν χρόνο δεν λειτουργεί το Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου, που συμβάλλει «καθοριστικά στην πρόληψη του καρκίνου στην κοινότητα». «Το Κ.Ε.Π.Ε εδώ και ένα χρόνο δεν λειτουργεί λόγω της πανδημίας και οι χώροι του χρησιμοποιούνται για την λήψη του test Covid για τους ασθενείς του Θεαγενείου και άλλες ανάγκες του νοσοκομείου μας» αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο και προσθέτει: «Η πρόληψη είναι καθοριστική για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και η έλλειψη της προκαλεί αύξηση της νοσηρότητας στον πληθυσμό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο»:

Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων του Α.Ν.Θ. Θεαγενείου, με αφορμή την σημερινή ημέρα δράσης που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναδεικνύει τα προβλήματα και την αναγκαιότητα ενίσχυσης όλων των δομών της, καθώς και τη σημασία της πρόληψης στην υγεία του πληθυσμού.

Οι δομές της ΠΦΥ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην λειτουργία τους κυρίως λόγω σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση.

Με την έξαρση της πανδημίας ένας σημαντικός αριθμός προσωπικού της ΠΦΥ μετακινήθηκε στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του Covid, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους (αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, διαγνωστικές εξετάσεις, πρόληψη κτλ). Στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας κάποια κέντρα υγείας θα λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα με το υπάρχον προσωπικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη και την ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Θεαγένειο λειτουργεί εδώ και χρόνια Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόληψη του καρκίνου στην κοινότητα. Το Κέντρο διαθέτει ιατρεία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, γυναικολογικό, γαστρεντερολογικό, ουρολογικό και διακοπής καπνίσματος.

Το Κ.Ε.Π.Ε εδώ και ένα χρόνο δεν λειτουργεί λόγω της πανδημίας και οι χώροι του χρησιμοποιούνται για την λήψη του test Covid για τους ασθενείς του Θεαγενείου και άλλες ανάγκες του νοσοκομείου μας. Αυτό έχει σαν συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός πολιτών να καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση ή να μην κάνει τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις.

Η πρόληψη είναι καθοριστική για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και η έλλειψη της προκαλεί αύξηση της νοσηρότητας στον πληθυσμό. Αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας του Κ.Ε.Π.Ε., την ενίσχυση και αναβάθμιση του προς αυτό το σκοπό.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ