Skip to main content

Έργο 5 εκατ. ευρώ για έξυπνο ηλεκτροφωτισμό σε όλο τον δήμο Αριστοτέλη

Η αποπληρωμή της επένδυσης στον ανάδοχο του έργου θα γίνει σε βάθος 12ετίας, από τα χρήματα της εξοικονόμησης που θα επιτευχθεί.

Υπόδειγμα αξιοποίησης της συνεργασίας Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα προς όφελος των πολιτών αποτελεί το έργο ύψους 5.000.000, με το οποίο ο δήμος Αριστοτέλη επιτυγχάνει την εγκατάσταση νέου “έξυπνου” ηλεκτροφωτισμού στο σύνολο των 16 οικισμών άμεσα, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήμα, ενώ η αποπληρωμή της επένδυσης στον ανάδοχο θα γίνει σε βάθος 12ετίας, από τα χρήματα της εξοικονόμησης που θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ένα πλήρες και απαιτητικό έργο με 100% χρηματοδότηση από τον δήμο και ανάληψη ρίσκου από τον Ανάδοχο (κατασκευή του έργου τώρα και εξόφληση σε 12 χρόνια) που αναλαμβάνει και τη συνεχή συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού, με συμβατικό όρο αποπληρωμής των δόσεων, τη συνεχή εξασφάλιση της συμφωνηθείσας εξοικονόμησης και την καλή συντήρηση του δικτύου που θα ελέγχεται από τον Δήμο , από ανεξάρτητο σύμβουλο και από την ΚΑΠΕ ανά τρίμηνο.

Το έργο «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ SMART CITIES, ΜΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ», υλοποείται ήδη στο αστικό οδικό δίκτυο με εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας 76,88%, ενώ σημαντική εξοικονόμηση πόρων θα επιτευχθεί και από τα έξοδα συντήρησης, αφού ο Ανάδοχος θα είναι για 12 χρόνια υπεύθυνος για ενδεχόμενη ανάγκη αντικατάστασης των φωτιστικών και των λαμπτήρων.

Ανάδοχος του έργου είναι η Κοινοπραξία «ΓΚΛΟΜΠΙΛΕΝΤ Μ.ΕΠΕ– ΓΚΛΟΜΠΙΤΕΛ A.Ε.», με διακριτικό τίτλο «ΚΞ GLOB21» και η διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου ανέρχεται στους 4 μήνες.

Η αναβάθμιση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός) του Δήμου Αριστοτέλη, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του συνολικού κόστους λειτουργίας επιτυγχάνεται με:

1. Την εγκατάσταση περίπου 7.500 νέων Λαμπτήρων / Φωτιστικών / Προβολέων σύγχρονης τεχνολογίας LED, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου.

2. Τη λειτουργία "Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας": α) σε επίπεδο κόμβου (Pillar), για 7.393 Φωτιστικά Σώματα / Λαμπτήρες / Προβολείς στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και β) σε επίπεδο φωτιστικού για 250 φωτιστικά σώματα βραχίονα που θα εγκατασταθούν πιλοτικά σε δρόμους του Δήμου και θα συνοδεύονται από 250 ασύρματους ενσωματωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

3. Σύστημα περιοδικής και επεμβατικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός &  έλεγχος αποκατάστασης, reporting & στατιστική παρακολούθηση).

4. Αξιοποίηση του Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας, για την εγκατάσταση απαραίτητων υλικών και λογισμικού για τη λειτουργία εφαρμογών Smart Cities.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 2.500 φωτιστικά σώματα, επιτυγχάνοντας σημαντικό φωτιστικό αποτέλεσμα στους δρόμους του Δήμου μας. Σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση σε Στανό, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Βαρβάρα, Στάγειρα, Στρατονίκη, Στρατώνι και Μεγάλη Παναγία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο σε Γομάτι, Νέα Ρόδα και Ιερισσό και ακολουθούν Αρναία, Ουρανούπολη, Αμμουλιανή, Πυργαδίκια, και Ολυμπιάδα. Επίσης σε Ιερισσό και Ολυμπιάδα έχει ήδη τοποθετηθεί το μεγαλύτερο μέρος των τηλεδιαχειριζόμενων φωτιστικών με δυνατότητα κεντρικής τηλεδιαχείρισης σε επίπεδο φωτιστικού σώματος. 
 
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ.  Στέλιος Βαλιάνος δήλωσε σχετικά: «Ο Δήμος Αριστοτέλη αποδεικνύει με ένα έργο άμεσης απόδοσης την ένταξή του στον κατάλογο των “έξυπνων” πόλεων που αξιοποιούν τα μέσα της τεχνολογίας για καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες. Αντικαθιστούμε πάνω από 7.500 φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες σε κάθε γειτονιά του δήμου, σε όλους τους οικισμούς, πιστοί στο πνεύμα του προγράμματος “16 Πρωτεύουσες”. Ο φωτισμός εκσυγχρονίζεται και εξασφαλίζεται η ταχεία ανταπόκριση σε κάθε μελλοντική ανάγκη συντήρησης. Είμαστε ο πρώτος Δήμος  της Χαλκιδικής και ενας από τους πρώτους της Ελλάδας, που εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο. Πέρα από τα ενεργειακά και χρηματοοικονομικά οφέλη του Δήμου και κατ΄επέκταση των πολιτών, διαμορφώνεται και παρέχεται η τεχνολογική υποδομή που θα χρειαστεί ο Δήμος τα επόμενα χρόνια για να αναπτυχθούν και άλλες έξυπνες υπηρεσίες. Και αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που θα είμαστε πολύ αυστηροί με τον ΔΕΔΔΗΕ διεκδικώντας να πάψουν οι συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης στην περιοχή μας. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, χτίζουμε το μέλλον του Δήμου Αριστοτέλη, προχωράμε μπροστά σε όλους τους τομείς και δεν θα αφήσουμε την ανεπάρκεια άλλων να μας πάει πίσω. Συνεχίζουμε. Κάθε μέρα και ένα βήμα!»