Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΥΦΑΝΕΤ»: ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ - ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι αισθητικά απελπιστική και ρεαλιστικά επικίνδυνη. Στα όρια της κατάρρευσης εξωτερικά - ερειπωμένο εσωτερικά.

Από το μακρινό 1964, όπου οι αργαλειοί και οι πλεκτικές μηχανές στο υφαντουργείο της «ΥΦΑΝΕΤ» σίγησαν για πάντα, πέρασαν πολλές δεκαετίες, ωστόσο οι εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου παραμένουν αναξιοποίητες.

Το βιομηχανικό συγκρότημα της «ΥΦΑΝΕΤ» βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 19.500 τ.μ., καλύπτοντας ουσιαστικά ένα οικοδομικό τρίγωνο στις οδούς Παπάφη – Ομήρου, Περδίκα, με τη μια του πλευρά να βλέπει στο ρέμα «Κωνσταντινίδη».

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι αισθητικά απελπιστική και ρεαλιστικά επικίνδυνη. Η εξωτερική τοιχοποιία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με σοβάδες και πέτρες να είναι έτοιμες να πέσουν τόσο σε διερχόμενους όσο και στα αυτοκίνητα που σταθμεύουν στο σημείο. Κομμάτια από τις τζαμαρίες στα παράθυρα που εδώ και χρόνια έχουν σπάσει, κρέμονται από ύψος σαν λαιμητόμοι, ενώ από την πλευρά του ρέματος, έχει δημιουργηθεί μια μικρή ζούγκλα, με δέντρα, χόρτα και κισσούς να έχουν καλύψει τους τοίχους.  

 

Εσωτερικά η εικόνα που επικρατεί είναι άγνωστη, καθώς το κτίσμα εδώ και 17 χρόνια βρίσκεται υπό κατάληψη. Το 2014 άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου προχώρησαν στην «απαλλοτρίωση» του εργοστασίου, μετατρέποντάς τις εγκαταστάσεις, σε «κοινωνικό χώρο.

Στις εισόδους έχουν τοποθετηθεί λουκέτα ενώ έχουν δημιουργηθεί και οχυρώσεις με συρματοπλέγματα. Στο εσωτερικό του υπάρχει σχεδόν μόνιμη παρουσία ατόμων. Κατά διαστήματα πραγματοποιούν διάφορες εκδηλώσεις ενώ ποδηλατάδες και σκεϊτάδες, έχουν στήσει ράμπα για να πραγματοποιούν τα ακροβατικά τους.