Skip to main content

Ερντογάν από Γερμανία: Ρατσισμός σε βάρος του Μεσούτ Οζίλ

Ο Τούρκος πρόεδρος που ολοκλήρωσε σήμερα την τριήμερή του επίσκεψη στη Γερμανία, τόνισε πως δύο ποδοσφαιριστές υπέστησαν κοινωνικό αποκλεισμό.

Με ευχαριστίες προς τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την επίσημη πρόσκληση, παρά τις αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο ανδρών νωρίτερα, αλλά και κατηγορίες προς την χώρα για «ρατσισμό» σε βάρος του ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ «μας», ολοκλήρωσε ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επίσκεψή του στην Γερμανία, την οποία χαρακτήρισε «επιτυχή», καθώς οι συνομιλίες του, τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ έγιναν, όπως είπε, σε κλίμα εμπιστοσύνης και ήταν αποδοτικές - παρά τις δυσκολίες.

Η επίσκεψή μου «εμβάθυνε τις τουρκογερμανικές σχέσεις. Συζητήσαμε με ειλικρίνεια για σημαντικά θέματα, μεταξύ άλλων για οικονομικές επενδύσεις και για το πώς μπορεί κανείς να πολεμήσει αποτελεσματικά τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν εγκαινιάζοντας το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος της Γερμανίας, στην Κολωνία και ζήτησε μεγαλύτερη ενίσχυση των προσπαθειών ενσωμάτωσης για τους ομοεθνείς του - και μέσω της διπλής υπηκοότητας.

«Βλέπουμε το μέλλον των αδελφών μας εδώ, αλλά θα πρέπει να αναλάβουμε κοινή δράση εναντίον του ρατσισμού», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην περίπτωση του τουρκικής καταγωγής διεθνούς ποδοσφαιριστή της Γερμανίας, Μεσούτ Οζίλ, ο οποίος είχε δεχθεί έντονη κριτική από την γερμανική κοινή γνώμη όταν φωτογραφήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Ο Οζίλ, μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας και την κακή εμφάνιση της ομάδας, δήλωσε ότι αποχωρεί από το ομοσπονδιακό συγκρότημα, διαμαρτυρόμενος ότι «όταν κερδίζουμε είμαι Γερμανός, αλλά όταν χάνουμε είμαι ξένος».

«Τώρα επειδή έβγαλα μια φωτογραφία με τον Μεσούτ μας και τον Ιλκάν μας (ενν. τον Ιλκάι Γκιουντογκάν, διεθνή ποδοσφαιριστή της Γερμανίας ο οποίος είχε επίσης φωτογραφηθεί με τον τούρκο Πρόεδρο), αυτοί υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτόν τον αποκλεισμό εγώ, ως Πρόεδρός τους, δεν μπορώ να τον δεχτώ. Αυτό ήταν ρατσισμός», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.