Skip to main content

Ερντογάν: Δικαίωμά μας να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά - Το ήθελε το έθνος

Αψηφά τις διεθνείς αντιδράσεις ο Ερντογάν λέγοντας πως θα συνεχίσει τον «δίκαιο δρόμο για την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας».

Συνεχίζει σε προκλητική ρητορική ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αψηφώντας τις διεθνείς αντιδράσεις για την απόφασή του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως είναι δικαίωμα της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας. Όπως κάναμε και στη Συρία, όπως κάναμε και στη Λιβύη και αλλού θα συνεχίσουμε τον δίκαιο δρόμο μας για την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της υψηλότερης γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις.

Συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική του και μια μέρα μετά το διάγγελμά του, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως το ζήτημα της μετατροπής του μνημείου σε τζαμί ήταν "αίτημα του έθνους".

Οι αλλαγές εντός της Αγίας Σοφίας προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί και να ανοίξει για λατρεία στις 24 Ιουλίου, θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει υπό τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας.

Όπως υποστήριξε ο Ερντογάν, "το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση".

Μάλιστα, κάλεσε τον κόσμο να μη σπεύσει να επισκεφθεί την Αγία Σοφία πριν από το επίσημο άνοιγμά της ως μουσουλμανικό τέμενος, ήτοι πριν από τις 24 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Αγιά Σοφιά "το μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης" και πρόσθεσε πως "κατέχει μια ειδική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους".