Skip to main content

Ερντογάν: Θα εντατικοποιήσουμε τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο

«Ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος.

Ανυποχώρητος όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνοντας πως ότι η Τουρκία θα εντατικοποιήσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην περιοχή.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά πως η Άγκυρα αγόρασε τρίτο γεωτρύπανο. «Δεν έχει αλλάξει στάση μας στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Όπως ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία. Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας. Το σημαντικό όμως είναι πως με τον τρόπο αυτό βρίσκεται κάποιος εκεί και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. Είναι σημαντικό διότι έτσι η χώρα γίνεται αυτή που ελέγχει την περιοχή. Εμείς είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον κύριο Σάρατζ και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης» ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Ελεύθερου Τύπου Μανώλης Κωστίδης.

Ο Ερντογάν αντέδρασε και στην πρόσκληση του Χαφτάρ από τον πρόεδρο της Γαλλίας.«Ο Χαφτάρ είναι ο άνθρωπος που βομβάρδισε 11 φορές τη Λιβύη. Τον κάλεσαν οι ΗΠΑ. Τώρα τον καλεί ο Μακρόν. Κι αυτός πάει εκεί πανηγυρίζοντας.. Δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε» ανέφερε ο Ερντογάν.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, δεν θα επιλυθεί έως ότου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσυρθούν πέραν των συνόρων που η Τουρκία και η Ρωσία όρισαν στη συμφωνία του 2018

Το 2018, η Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν να ορίσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, με στόχο τον περιορισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή, όμως η επίθεση που έχει εξαπολύσει η Δαμασκός προσφάτως διαταράσσει αυτήν την εύθραυστη συνεργασία.

«Η λύση στην Ιντλίμπ είναι το (συριακό) καθεστώς να αποσυρθεί στα σύνορα των συμφωνιών. Ειδάλλως, θα το αντιμετωπίσουμε αυτό πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου» επισήμανε ο Ερντογάν.

«Θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό με τη στήριξη των φίλων μας. Εάν χρειαστεί να το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο, είμαστε, επίσης, έτοιμοι», υπογράμμισε.

«Μέχρι να καθαρίσουμε τη Συρία από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τη βαναυσότητα του (συριακού) καθεστώτος, δεν θα ησυχάσουμε», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ότι η Τουρκία δεν θα σωπάσει, την ώρα που οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις περικυκλώνουν τουρκικές στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή της Ιντλίμπ.