Skip to main content

Ερντογάν: «Ξέρω να τεμαχίζω» είπε ένας από τους δολοφόνους του Κασόγκι

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης το Ριάντ επειδή άλλαξε την εκδοχή του για το πώς ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ένας από τους δολοφόνους του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ακούστηκε να λέει «ξέρω πώς να τεμαχίζω» στην ηχογράφηση της δολοφονίας που μοιράστηκε η Τουρκία με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης το Ριάντ επειδή άλλαξε την εκδοχή του για το πώς ο Κασόγκι, ένας αρθρογράφος της Washington Post και εξέχων επικριτής του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. Ο δημοσιογράφος είχε πάει εκεί για να πάρει έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή και έχει πλήξει τη διεθνή εικόνα του 33χρονου πρίγκιπα διαδόχου, ντε φάκτο ηγέτη της χώρας. Η Γερουσία των ΗΠΑ απηύθυνε μια σπάνια επίπληξη στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την υποστήριξή του στον πρίγκιπα διάδοχο, στον οποίο επέρριψε την ευθύνη για τη δολοφονία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, τους κάναμε όλους να ακούσουν… Ο άνδρας λέει καθαρά ‘ξέρω πώς να τεμαχίζω’. Αυτός ο άνδρας είναι στρατιώτης. Όλα αυτά είναι στις ηχογραφήσεις», ανέφερε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην Κωνσταντινούπολη. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την ηχογράφηση.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης έχει πει πως οι δολοφόνοι προκάλεσαν ασφυξία στον Κασόγκι στο προξενείο, προτού διαμελίσουν το πτώμα του και το ξεφορτωθούν. Τα μέλη του δεν έχουν βρεθεί.

Ο Κασόγκι είπε κατ΄επανάληψη στους δολοφόνους του «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» κατά τις τελευταίες του στιγμές, μετέδωσε τη Δευτέρα το CNN, επικαλούμενο μια πηγή που είπε πως διάβασε το πλήρες μεταφρασμένο κείμενο μιας ηχογράφησης.
Η Σαουδική Αραβία έχει πει πως ο πρίγκιπας δεν είχε προηγούμενη γνώση της δολοφονίας. Αφού έδωσε πολλές αντικρουόμενες εκδοχές, το Ριάντ είπε αργότερα πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχαν σκοπό να τον πείσουν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία.
Ο Ερντογάν επανέλαβε τις επικρίσεις για την εξήγηση που έδωσε το Ριάντ για τη δολοφονία. Αρχικά είχε πει πως ο Κασόγκι έφυγε από το προξενείο. Η εκδοχή αυτή αμφισβητήθηκε από την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, η οποία τον περίμενε έξω από το κτίριο και είπε ότι δεν βγήκε ποτέ από αυτό.

«Ο πρίγκιπας λέει πως ο Τζαμάλ Κασόγκι έφυγε από το προξενείο. Είναι παιδί ο Τζαμάλ Κασόγκι; Η αρραβωνιαστικιά του περιμένει απέξω», είπε ο Ερντογάν. «Νομίζουν πως ο κόσμος είναι κουτός. Αυτό το έθνος δεν είναι κουτό και ξέρει πώς να αποδώσει ευθύνες».

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει «ισχυρή υποψία» ότι ο Σαούντ αλ-Καχτάνι, υψηλόβαθμος βοηθός του πρίγκιπα Μοχάμεντ, και ο στρατηγός Άχμεντ αλ-Ασίρι, ο οποίος υπήρξε αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, περιλαμβάνονται σε εκείνους που σχεδίασαν τη δολοφονία του Κασόγκι.

Αφού το Ριάντ απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδώσει τους δύο άνδρες, η Τουρκία είπε αυτή την εβδομάδα ότι ο κόσμος πρέπει να επιδιώξει δικαιοσύνη για τον Κασόγκι με βάση το διεθνές δίκαιο.