Skip to main content

Ερωτηματολόγιο… κορωνοϊού στα γερμανικά αεροδρόμια

Επιβάτες από την Κίνα με προορισμό τη Φρανκφούρτη ή το Μόναχο καλούνται να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο.

Η Γαλλία επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός 80χρονου- τον πρώτο σε ευρωπαϊκό έδαφος- λόγω κοροωνοϊού.

Όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας, Αγκνιές Μπυζέν, πρόκειται για έναν 80χρονο τουρίστα από την Κίνα και συγκεκριμένα την επαρχία Γουμπέι της κεντρικής Κίνας, όπου είχε ξεσπάσει η επιδημία. Ο 80χρονος είχε επισκεφθεί τη Γαλλία στις 16 Ιανουαρίου, ενώ από τις 25 του μήνα νοσηλευόταν σε καραντίνα στο νοσοκομείο Μπισάτ στο Παρίσι με "λοίμωξη στον πνεύμονα, η οποία οφειλόταν στον κορωνοϊό". Σύμφωνα με την υπουργό "η κατάστασή του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και για πολλές ημέρες νοσηλευόταν σε χώρο εντατικής θεραπείας".

Ήταν ο πρώτος θάνατος από τον κορωνοϊό σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μέχρι στιγμής, εκτός από την ηπειρωτική Κίνα, είχαν καταγραφεί θανατηφόρα κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ, στην Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες. Στο νοσοκομείο Μπισάτ του Παρισιού νοσηλεύεται και η κόρη του 80χρονου, η οποία επίσης έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Πάντως η κατάσταση της υγείας της δεν προκαλεί πλέον ανησυχία και, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, σύντομα θα λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Τα μέτρα στη Γερμανία

Όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές ακολουθώντας σχετική σύσταση της ΕΕ, οι επιβάτες από την Κίνα που φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ή του Μονάχου, θα πρέπει πλέον να συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ώστε να γίνεται μία καλύτερη εκτίμηση για πιθανό κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Πάντως ο υπουργός Υγείας στο κρατίδιο της Έσσης, Κάι Κλόζε, δηλώνει ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό στη Γερμανία "παραμένει ελάχιστος". Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα συνολικά 16 κρούσματα. Τρεις από τους ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν υπό παρακολούθηση σε νοσοκομείο της Βαυαρίας.

Τα γερμανικά, αλλά και τα βελγικά ταχυδρομεία ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά την αποστολή δεμάτων στην Κίνα. Παρόμοια μέτρα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) έχουν λάβει και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, tagesschau.de)

Πηγή: Deutsche Welle