Skip to main content

Ερώτηση Ευθυμίου για ειδική μέριμνα για τουριστικά λεωφορεία και πράκτορες

Η βουλευτής επισημαίνει ότι πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που διατηρούν τουριστικά λεωφορεία παραμένουν χωρίς έσοδα από τον Μάρτιο.

Ερώτηση αναφορικά με τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των τουριστικών πρακτόρων και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων κατέθεσε στη Βουλή η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την κ. Ευθυμίου, εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας και της εξάπλωσης των κρουσμάτων και προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και κατά συνέπεια να διασωθούν ανθρώπινες ζωές, «η Κυβέρνηση ορθώς προέβη στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όπως η αναστολή λειτουργίας με διοικητική εντολή ορισμένων επιχειρηματικών κλάδων και η οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν πληγεί, με έκτακτες επιδοτήσεις».

Η βουλευτής, παραθέτοντας στοιχεία του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης, επισημαίνει ότι πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που διατηρούν τουριστικά λεωφορεία παραμένουν χωρίς έσοδα από τον Μάρτιο 2020, αφενός διότι η κίνηση ήταν μειωμένη τόσο το καλοκαίρι, όσο και το φθινόπωρο και αφετέρου διότι δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστησαν στον τζίρο από το πρώτο κύμα της πανδημίας και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Άννα Ευθυμίου, στις οικονομικές απώλειες των επαγγελματιών τουριστικών λεωφορείων προστέθηκαν οι οικονομικές ζημίες που προκάλεσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, λόγω της γενικής απαγόρευσης μετακίνησης και της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με το 80% των τουριστικών λεωφορείων να παραμένουν ακινητοποιημένα και τους ιδιοκτήτες να καταθέτουν τις πινακίδες.

Παράλληλα, η βουλευτής αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργείων, για οικονομική ενίσχυση του κλάδου για τους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Άννα Ευθυμίου, «οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και των τουριστικών γραφείων της Περιφέρειάς μου, μου μεταφέρουν την αγωνία τους για το μέλλον του κλάδου, δεδομένου ότι με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν τον κύκλο των εργασιών τους ούτε κατά την εορταστική περίοδο, με αποτέλεσμα τα χρέη τους να συσσωρεύονται και να μην μπορούν να καλύψουν τις ανελαστικές τους δαπάνες».

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η Άννα Ευθυμίου έθεσε στους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού, τα εξής ερωτήματα:

- Αν στις άμεσες προτεραιότητές τους, σύμφωνα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, είναι η επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και των τουριστικών γραφείων για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

- Αν έχουν προβεί σε κάποιο σχεδιασμό ως προς το ποσό των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο 2021 για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, δεδομένου ότι ο κλάδος αυτός εργάστηκε για ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στο 2020.

Δείτε την ερώτηση εδώ.