Skip to main content

Ερώτηση Ευθυμίου στη Βουλή για βοηθήματα σε πολύτεκνους και τρίτεκνες από τους δήμους

Ερώτηση Ευθυμίου στη Βουλή αναφορικά με τη δυνατότητα παροχής επιχορηγήσεων και βοηθημάτων σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες από τους δήμους

Ερώτηση στη Βουλή για την τροποποίηση του αρθρ. 202 του Ν. 3463/2006 αναφορικά με τη δυνατότητα παροχής επιχορηγήσεων και βοηθημάτων από τους δήμους σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κατέθεσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, η οποία στηρίζει διαχρονικά με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Όπως υπογράμμισε η βουλευτής, η υπογεννητικότητα αποτελεί διαχρονικά μείζον ζήτημα για τη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού 2021 που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η μείωση κατά 3,5% του πληθυσμού συγκριτικά με την τελευταία απογραφή του 2011 καταδεικνύεται η ανάγκη για παρέμβαση της Πολιτείας με δράσεις και πρωτοβουλίες με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω της έμπρακτης στήριξης της οικογένειας, που προβάλει πιο επιτακτική αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω και της ενεργειακής κρίσης.

Όπως αναφέρει η κ. Ευθυμίου, στην κατεύθυνση της στήριξης των οικογενειών αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 58 του Ν. 4795/2021 οι δήμοι, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, δύνανται να χορηγούν είδη διαβίωσης ή περίθαλψης, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, καθώς και χρηματικά βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, σε εξαιρετικές περιπτώσεις αλλά και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η βουλευτής, οι εξαιρετικές περιπτώσεις και η αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης που τίθενται ως προϋποθέσεις για την παροχή των προαναφερθέντων βοηθημάτων, δημιουργούν δυσκολίες στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων να ορίσουν ποιες είναι αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής παρέθεσε και την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση δυνάμει της από υπ’ αριθμ. 135/28-04-2022 απόφασης της ΚΕΔΕ για την επίλυση του ζητήματος αυτού, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι δύνανται να χορηγούν βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους δημότες, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑΜΕΑ με προκαθορισμένα κριτήρια, τα οποία θα καθορίζονται στη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ανάλογα με την οικονομική ευχέρεια του κάθε δήμου.

«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης γίνομαι δέκτης του θέματος αυτού από φορείς της Α’βαθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης της περιφέρειάς μου, οι οποίοι θεωρούν αναγκαία την απαλοιφή των προϋποθέσεων «εξαιρετικές περιπτώσεις» και «έκτακτης ανάγκης» στην διάταξη αυτή, ώστε να είναι εφικτή η εκ μέρους των Δήμων δυνητική ενίσχυση πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών αλλά και οικονομικά ευάλωτων συνανθρώπων, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του εκάστοτε δήμου», συμπλήρωσε η Άννα Ευθυμίου.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η βουλευτής θέτει στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών το εξής ερώτημα:

- Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του η τροποποίηση του αρθρ. 202 του Ν. 3463/2006 αναφορικά με τη δυνατότητα επιχορηγήσεων και βοηθημάτων σε οικονομικά αδύνατους, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες από την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού σύμφωνα με τα παραπάνω.