Skip to main content

Ερώτηση Κούβελα για άμεση αναβάθμιση στα νοσοκομεία Άγιος Παύλος και Θεαγένειο

Ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την αναβάθμιση των δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Ερώτηση στη Βουλή για την αναβάθμιση των δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης κατέθεσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Κούβελας, κατόπιν των επισκέψεων του σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και τις επαφές που είχε με τις διοικήσεις και τους εκπροσώπους του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα από την προσπάθεια αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που πραγματοποιείται με γοργούς ρυθμούς, εν μέσω πανδημίας, δεν μπορεί να απουσιάζει η βελτίωση των κτηριακών υποδομών και της λειτουργικότητας του μοναδικού νοσοκομείου της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, «Άγιος Παύλος», αλλά και του «Α.Ν.Θ Θεαγένειο», το οποίο αποτελεί πρότυπο νοσοκομείο και εξυπηρετεί καρκινοπαθείς ασθενείς σχεδόν από όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Κούβελας κατέθεσε την ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία (αρ. πρωτ. 6379/5/5/21) επισημαίνοντας ότι «…Τόσο το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, όσο και το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο, στεγάζονται σε κτήρια πεπαλαιωμένα, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολο το σπουδαίο έργο γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού προσωπικού από τη μία, αλλά και οι ασθενείς να στερούνται τις επιβεβλημένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, από την άλλη. Τα προβλήματα στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος υπάρχουν εδώ και χρόνια και κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για τη βελτίωση των κτηριακών του υποδομών. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την κατασκευή μίας νέας πτέρυγας στο νοσοκομείο που θα στεγάσει μέχρι και 180 κλίνες, αλλά και τη συνολική του αναβάθμιση ως μονάδα υγείας. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο με πολύ σημαντικό ρόλο και προσφορά στους πολίτες, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι το μοναδικό στην ανατολική Θεσσαλονίκη».

Όσον αφορά στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», ο βουλευτής της Ν.Δ. στην ερώτηση του αναφέρει ότι «…Τα προβλήματα είναι εξίσου σημαντικά και έρχονται από το παρελθόν, με σοβαρές ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόσφατη σπουδαία δωρεά του Ιδρύματος Λάτση για την κατασκευή μιας ξεχωριστής μονάδας του νοσοκομείου στην περιοχή της Πυλαίας, που θα εξυπηρετεί ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπείες ημέρας και τους συνοδούς τους, θα ανακουφίσει πολύ την κατάσταση αλλά δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του νοσοκομείου που ασφυκτιά, καθώς οι χώροι δεν επαρκούν, ενώ η στάθμευση των οχημάτων όπου επιβαίνουν ασθενείς γίνεται με μεγάλη δυσκολία και ταλαιπωρία αφού το νοσοκομείο βρίσκεται το κέντρο της πόλης».

Ο κ. Κούβελας τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου αντικαρκινικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργεί στα πρότυπα του Θεαγενείου και θα μπορεί να εξυπηρετεί το μεγάλο όγκο των ασθενών ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Είναι γνωστό, εδώ και χρόνια, στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι -δύο από τα σημαντικότερα νοσοκομεία της πόλης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, ως προς την ποιότητα και λειτουργικότητα των κτιριακών τους υποδομών. Τόσο το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, όσο και το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο, στεγάζονται σε κτήρια πεπαλαιωμένα, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολο το σπουδαίο έργο γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού προσωπικού από τη μία, αλλά και οι ασθενείς να στερούνται τις επιβεβλημένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, από την άλλη.

Τα προβλήματα στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος δεν ανέκυψαν τώρα, αλλά υπάρχουν εδώ και καιρό, καταδεικνύοντας τις χρόνιες αγκυλώσεις και κάνοντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για τη βελτίωση των κτηριακών του εγκαταστάσεων. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την κατασκευή μίας νέας πτέρυγας στο νοσοκομείο που θα στεγάσει μέχρι και 180 κλίνες, αλλά και τη συνολική του αναβάθμιση ως μονάδα υγείας. Μιλάμε για ένα νοσοκομείο με πολύ σημαντικό ρόλο και προσφορά στους πολίτες, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι το μοναδικό στην ανατολική Θεσσαλονίκη και διαθέτει κλινικές όλων των ειδικοτήτων.

Όσον αφορά το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της πόλης και συγκεκριμένα το Θεαγένειο, τα προβλήματα είναι εξίσου σημαντικά και έρχονται από το παρελθόν, με σοβαρές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν το υπάρχον κτήριο και γενικότερα τις υποδομές του νοσοκομείου.

Το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Θεαγένειο, είναι ένα νοσοκομείο με μεγάλες ιδιαιτερότητες λόγω της φύσης και της σοβαρότητας των περιστατικών, που εξυπηρετεί. Είναι γνωστό ότι νοσηλεύει και προσφέρει θεραπείες στα  περιστατικά από σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, βορειότερα της Θεσσαλίας, ακόμη και από νησιά, ενώ τα τελευταία χρόνια καλύπτει τον διπλάσιο αριθμό ασθενών από αυτούς που αντέχουν οι προδιαγραφές του και που θα έπρεπε να εξυπηρετεί. Η πρόσφατη σπουδαία δωρεά του Ιδρύματος Λάτση, για την οργάνωση και λειτουργίας μίας ξεχωριστής μονάδας ημερήσιας νοσηλείας στην περιοχή της Πυλαίας, -που θα εξυπηρετεί ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπείες και τους συνοδούς τους-, είναι σημαντική μεν αλλά θα αποσυμφορήσει λίγο ως προς τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο ασφυκτιά, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι. Το Θεαγένειο είναι ένα κτήριο με προδιαγραφές του παρελθόντος που κτίστηκε την δεκαετία του ΄60 στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, ενώ στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας εξυπηρετούνται καθημερινά 200 με 250 άτομα. Είναι γνωστό ότι, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη στάθμευση για όλους όσους πρέπει να το επισκεφθούν. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, και ειδικά τώρα με την πανδημία έχουν φανεί ακόμη περισσότερο τα μεγάλα προβλήματα, όσον αφορά τις κτιριακές του υποδομές.

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την κατασκευή ενός νέου αντικαρκινικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, που θα αποτελεί πραγματικό «κόσμημα» στο χώρο της υγείας και προφορά για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, και θα παρέχει στους πολίτες τις υπηρεσίες υγείας που πρέπει. Επιβάλλεται άμεσα να βρεθεί ο χώρος που θα κατασκευαστεί το νέο Θεαγένειο, σε σημείο που η πρόσβαση θα είναι εύκολη από όποια πλευρά της Θεσσαλονίκης κι αν έρχεται κάποιος, ενώ σίγουρα με ένα νέο υπερσύγχρονο νοσοκομείο, το έργο ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, θα γίνεται υπό πολύ καλύτερες συνθήκες.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

 -  Ποια είναι η θέση του υπουργείου σας στα συγκεκριμένα ζητήματα;

 -  Ποιος ο σχεδιασμός και οι ενέργειές σας, προκειμένου να εξεταστούν άμεσα τα θέματα αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών και εγκαταστάσεων στα δύο εμβληματικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, Άγιος Παύλος και Θεαγένειο;

  - Υπάρχει στον προγραμματισμό του υπουργείου, η κατασκευή νέας πτέρυγας έως 180 κλινών στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος, και με τι χρονικό ορίζοντα; Υπάρχει στο προγραμματισμό του Υπουργείου η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου νέου αντικαρκινικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, που θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε χιλιάδες συμπολίτες μας, και θα κάνει το έργο των εργαζομένων σε αυτό καλύτερο και με τι χρονικό ορίζοντα;