Skip to main content

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Πλεύρη για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο

Για την κάλυψη των προβλεπόμενων υπηρεσιών υγείας προϋποθέτει 40 αναισθησιολόγους και τώρα υπάρχουν 27, αναφέρουν οι βουλευτές σε ερώτησή τους.

Ερώτηση για τις ελλείψεις των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο υπέβαλαν στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη.

Διβάστε σχετικά - Θεσσαλονίκη: Παραλύει από 1η Ιουλίου το Ιπποκρατείο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Όπως αναφέρεται, «οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς των νοσοκομείων έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, αλλά η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν αγνοείται επιδεικτικά από την κυβέρνηση. Όπως η κραυγή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου οι τραγικές ελλείψεις στην ειδικότητα του αναισθησιολόγου μπορούν να αποβούν μοιραίες για τους ασθενείς».

Παράλληλα, αναφέρουν σύμφωνα με την καταγγελία των γιατρών, η ελάχιστα ομαλή και ασφαλής λειτουργία του Ιπποκρατείου για την κάλυψη των προβλεπόμενων υπηρεσιών υγείας προϋποθέτει 40 αναισθησιολόγους. Ωστόσο, στον απαρχαιωμένο οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 27 οργανικές θέσεις. Εξ αυτών καλύπτονται μόνον οι εννιά, με την δυσμενή προοπτική να πέσουν στις επτά λόγω συνταξιοδοτήσεων. Όπως αναφέρουν διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου, οι απαιτούμενες 93 εφημερίδες ετοιμότητας ειδικών αναισθησιολόγων δεν καλύπτονται με μόνο εννιά γιατρούς.

«Η λίστα αναμονής στα χειρουργεία, που συνεχώς μεγαλώνει, έχει ήδη φτάσει τους 1.500 ασθενείς. Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, από τον ερχόμενο μήνα το Ιπποκράτειο θα αδυνατεί να καλύψει χειρουργικές ανάγκες, ενώ οι εκπαιδευόμενοι στις χειρουργικές ειδικότητες μένουν ουσιαστικά εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας», σημειώνεται.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται, λόγω των τραγικών ελλείψεων αναισθησιολόγων, ούτε οι νέες κλινικές μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς, όπως για παράδειγμα η νέα ΜΕΘ-δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί και να λάβει άμεσα μέτρα για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Ιπποκράτειο", με προκήρυξη θέσεων, μόνιμες προσλήψεις και την θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις προσλήψεις στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας. Κάθε έκπτωση από τα αυτονόητα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών», καταλήγουν.