Skip to main content

Ερώτηση στη Βουλή από ΚΚΕ για την μαρίνα Αρετσούς

Η ερώτηση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών για τον διαγωνισμό για τη μαρίνα Αρετσούς.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα Αρετσούς στον δήμο Καλαμαριάς κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης. 

Οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για «έγκλημα που μεθοδεύεται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση της ΝΔ, και αφορά την «αξιοποίηση» (βλ. ξεπούλημα), μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, της Μαρίνας Αρετσούς».

«Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς μη αμφισβητώντας τον μονόδρομο της «αξιοποίησης» από ιδιώτη επενδυτή, “διεκδικεί” να γίνει με όρους που θα μειώσουν και θα ενσωματώσουν τη λαϊκή αντίδραση στο ξεπούλημα μιας δημόσιας έκτασης-φιλέτο. Συγκεκριμένα, η Μαρίνα Αρετσούς μεταφέρθηκε από την ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ στις 13/8/2012, ενώ το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στις 28/1/2021 ανακοίνωσε την έναρξη διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την παραχώρηση της. Η παραπάνω εξέλιξη αποδεικνύει το πως εννοεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνολικά την “ανάπτυξη” και την “αξιοποίηση” της δημόσιας περιουσίας: Παράδοση σημαντικών κομματιών δημόσιας γης-φιλέτων, όπως της μαρίνας Αρετσούς, σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού πρώτα, διαχρονικά, όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του Δήμου Καλαμαριάς συνειδητά την απαξίωσαν και τη στέρησαν από τον ελληνικό λαό. Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να θυσιαστεί και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, στο βωμό των κερδών των διαφόρων επενδυτών. Αντίθετα η φιλολαϊκή αξιοποίηση της περιοχής της μαρίνας Αρετσούς σημαίνει κατασκευή υποδομών για αθλητισμό, αναψυχή και ψυχαγωγία, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση για το λαό του Δήμου Καλαμαριάς, αλλά και γενικότερα της Θεσσαλονίκης», σημειώνουν.

Ρωτούν τους υπουργούς «τι μέτρα θα πάρουν προκειμένου να μην προχωρήσει η εκποίηση της Μαρίνας Αρετσούς και να αξιοποιηθεί η περιοχή της από το δημόσιο, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με δωρεάν υποδομές αναψυχής, ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού, που μπορούν να έχουν τέτοιο χαρακτήρα μόνο στο βαθμό που υλοποιούνται χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης στους μονοπωλιακούς ομίλους, καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».