Skip to main content

Ερώτηση Βαρτζόπουλου για την αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών υπέβαλαν βουλευτές της ΝΔ για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, μέχρι να δημιουργηθεί ο Φορέας Απόκτησης, Μίσθωσης και Επαναπώλησης και να εφαρμοσθεί πλήρως ο Νόμος Δεύτερης Ευκαιρίας, υπέβαλαν οι Βουλευτές ΝΔ Δημ. Βαρτζόπουλος και Μιλ. Χρυσομάλλης.

Έχει εκκινήσει η λειτουργία των ηλεκτρονικών εργαλείων για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, η συμμετοχή όμως των φυσικών προσώπων δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική, αναφέρουν οι βουλευτές. Τούτο οφείλεται στο γεγονός, ότι υπάρχουν τμήματα του πληθυσμού, ιδίως μεταξύ των ευαλώτων, που για λόγους μορφωτικούς, υγείας, ηλικίας, διαμονής αδυνατούν, να αντιληφθούν τις δυνατότητες, που προσφέρονται. Εν προκειμένω αναδεικνύεται η ανάγκη υπάρξεως  κοινωνικών υπηρεσιών ενεργού αναζήτησης και προσέγγισης τους. Ήδη κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια είχε υπογραμμιστεί ο ρόλος των ΚΕΥΔ (Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών), τα οποία βέβαια έχουν από ετών συσταθεί, μηδέποτε όμως συγκροτηθεί και λειτουργήσει σε πανελλήνιο επίπεδο. Η εφαρμογή του Νόμου προϋποθέτει την άμεσο, στοιχειώδη έστω,  στελέχωση τους είτε μέσω του ΕΣΠΑ (πχ προγράμματα αντιμετώπισης φτώχειας) είτε μέσω της προσλήψεως και εν μέρει χρησιμοποιήσεως των 2900 επιτυχόντων στην προκήρυξη 4κ/2020 (« Βοήθεια στο σπίτι»).

Ένα άλλο σημείο εφαρμογής του Νόμου, που χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής, επισημαίνουν οι κκ Βαρτζόπουλος και Χρυσομάλλης, είναι ο βαθμός ανταποκρίσεως των τραπεζών και servicers στις υποβαλλόμενες αιτήσεις. Ως γνωστόν μη συμμετοχή τους οδηγεί σε απόρριψη της αιτήσεως  εντός δύο μηνών. Τούτο, ιδίως όσον αφορά τα χαρακτηριζόμενα ως «ευάλωτα νοικοκυριά» (άρθρο 3  Ν 4472/2017), σημαίνει, ότι θα καθίσταται πλέον αδύνατη η ρύθμιση των στεγαστικών δανείων τους και η σχετική επιδότηση των δόσεων. Θα προκύψει ως εκ τούτου αναποφεύκτως για την συντριπτική πλειονοψηφία των οικονομικώς ευαλώτων αδυναμία πληρωμών.

Δεδομένου, ότι η ίδρυση του Φορέως Απόκτησης/Μίσθωσης και Επαναπώλησης, όπου θα μπορούσαν, να απευθυνθούν, όσοι απορρίπτονται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και αδυνατούν να ανταποκριθούν, μετετέθη για το 3ο τρίμηνο 2022, καθίσταται πρόδηλο, ότι θα υπάρξει ένα κενό πολλών μηνών, όπου αυτοί θα εκτεθούν σε αναγκαστικές εκποιήσεις 1ης κατοικίας.

Ως εκ τούτου, καταλήγουν οι Βουλευτές, είναι απαραίτητη η αναβολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των κατά νόμον χαρακτηριζομένων ως ευάλωτων νοικοκυριών μέχρις πλήρους λειτουργίας του προβλεπομένου «Φορέως Απόκτησης, Μίσθωσης και Επαναπώλησης».