Skip to main content

Αισχροκέρδεια με τις προστατευτικές μάσκες στη Θεσσαλονίκη

Οι μάσκες στη Θεσσαλονίκη έχουν εξαντληθεί με αποτέλεσμα κάποιοι να παίζουν παιχνίδια αισχροκέρδειας σε βάρος καταναλωτών και φαρμακοποιών.

Η ένταση με την οποία έχει χτυπήσει την πόρτα της γειτονικής μας Ιταλίας ο κορωνοϊός, σε συνδυασμό με το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στη χώρα μας και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τον πανικό που είχε προκληθεί ήδη το προηγούμενο διάστημα από τον φονικό ιό, κινητοποίησε τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι σπεύδουν να …σηκώσουν κάθε προστατευτική μάσκα που υπάρχει στα φαρμακεία.

Κάνοντας μία αναζήτηση σε φαρμακεία που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κάποιος προστατευτικές μάσκες μίας χρήσης. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που φαρμακεία έχουν μικρό απόθεμα αλλά τις πουλούν με φειδώ έως δύο ανά άτομο και μάλιστα υπερτιμημένες. Είναι ενδεικτικό πως οι μάσκες μίας χρήσης πωλούνταν υπό κανονικές συνθήκες προς 20 – 25 λεπτά και τώρα κάποια φαρμακεία τις πουλούν προς 50 λεπτά.  

Βέβαια αν και ελάχιστες, υπάρχουν και περιπτώσεις που η αισχροκέρδεια χτυπάει κόκκινο! Όπως η περίπτωση φαρμακείου, που χρέωσε το κουτί με τις 50 απλές μάσκες, 50 ευρώ, δηλαδή ένα ευρώ τη μάσκα (!).

Πολίτες σε πανικό – Φαρμακοποιοί σε αναζήτηση

Την ώρα που οι πολίτες σπεύδουν να εφοδιαστούν για παν ενδεχόμενο με μάσκες,  η πλειονότητα των φαρμακοποιών παραγγέλνει - προκειμένου να μπορεί να ικανοποιήσει την πελατεία της - χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις αποθήκες των χονδρεμπόρων.

Όταν μετά από χιλιάδες παρακάλια, όπως λένε οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, παραλαμβάνουν μάσκες, ενισχυμένες όμως, οι οποίες και αυτές αρχίζουν να εξαντλούνται, ενώ παράλληλα είναι περισσότερο τσουχτερές.

Ιδιοκτήτες φαρμακείων σημειώνουν πως τις τελευταίες ημέρες σταματούν συνεχώς στα καταστήματα τους διερχόμενα αυτοκίνητα με πολίτες που ψάχνουν, μετ΄επιτάσεως, διαθέσιμες προστατευτικές μάσκες σε φαρμακεία της περιοχής.

Ρωτώντας φαρμακοποιούς για το πότε περιμένουν παραλαβές με μάσκες μίας χρήσης, απαντούν πως είναι άγνωστο δεδομένου πως οι περισσότερες προστατευτικές μάσκες, γάντια και άλλα είδη προσωπικής υγιεινής είναι κινεζικής προέλευσης.

Όπως λέει ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αργύρης Αργυρόπουλος «μετά από παρακάλια περιμένω 10 κομμάτια ενισχυμένες μάσκες με τρία φίλτρα άνθρακα για πελάτες γιατρούς. Από εκεί και πέρα δεν περιμένω τίποτε άλλο».

Την ίδια ώρα και οι φαρμοκοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με την αισχροκέρδεια των χονδρεμπόρων. Χαρακτηριστική περίπτωση φαρμακοποιού που μιλώντας στη Voria. gr έκανε λόγο για τιμή χονδρικής για μάσκα ενισχυμένη με άνθρακα αντί του ποσού των 8 ευρώ όταν λίγες ημέρες νωρίτερα πωλούνταν σημαντικά φθηνότερη.

Σε άλλη περίπτωση μάσκες που είναι ειδικές για τη σκόνη και οι δέκα πωλούνταν σε συσκευασία προς 50 λεπτά, τώρα έχουν εκτοξευτεί στα 5 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με φαρμακοποιό ακόμη και από τη γειτονική Αλβανία φαρμακοποιοί που δεν έχουν πλέον απόθεμα σε μάσκες ζητούν από γνωστούς τους στην Ελλάδα να τους στείλουν σε όποια τιμή και αν τις βρουν.

Πολλοί οι τύποι των προστατευτικών μασκών  

Όπως εξηγεί στη Voria.gr o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης υπάρχουν πολλοί τύποι προστατευτικών μασκών, από τις απλές, που πωλούνται προς 25 λεπτά έως και αυτές που είναι σκληρές και ενισχυμένες με πολλά φίλτρα και μπορεί να φτάσουν τα 45 ευρώ.

Πάντως οι μάσκες μία χρήσης όπως λένε λοιμωξιολόγοι αλλά και φαρμακοποιοί προστατεύουν κατά κύριο λόγο αυτούς που νοσούν, ενώ όσοι τις φορούν προληπτικά θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν μόνο για λίγες ώρες και όταν βρίσκονται σε χώρους με αυξημένο αριθμό κόσμου π.χ. στα νοσοκομεία.