Skip to main content

Αισιόδοξοι οι τραπεζίτες για την οικονομία και τα κόκκινα δάνεια

Οι δύο τραπεζίτες στο Thessaloniki Summit συμφώνησαν ότι όπως προκύπτει σε καθημερινή βάση, τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία βελτιώνονται.

Την αισιοδοξία τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα κόκκινα δάνεια και την αναβάθμιση του ρόλου των τραπεζών στην οικονομία εξέφρασαν στο Thessaloniki Summit, τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

Οι δύο τραπεζίτες συμφώνησαν ότι, όπως προκύπτει σε καθημερινή βάση, τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία βελτιώνονται, ενώ και η κατάσταση στις ίδιες τις τράπεζες είναι καλύτερη απ ότι εδώ και πολύ καιρό.

Ειδικότερα ο κ. Χατζηνικολάου υπογράμμισε την ανάγκη να πειστούν Έλληνες και ξένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή. Επίσης, σημείωσε ότι θετικά στοιχεία είναι η βελτίωση της εικόνας στην αγορά των ακινήτων, όπου οι αξίες ανεβαίνουν, αλλά και το γεγονός ότι  τα παλαιά κόκκινα δάνεια μειώνονται, ενώ ο αριθμός αύξησης των καινούργιων έχει περιοριστεί.

Από τη  πλευρά του, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε πιο αισιόδοξος σήμερα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 12 χρόνια, επικαλούμενος τους δείκτες της οικονομίας οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλά δεκαετίας.

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε chief commercial officer της νεοσύστατης Praxia Bank, Αλέξανδρος Μάνος, ο οποίος σημείωσε ότι τα θετικά στοιχεία της ελληνικής  οικονομίας οδήγησαν στη δημιουργία μιας νέας μικρής και αποκλειστικά ψηφιακής τράπεζας όπως η Praxia.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση για την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κίρτσος, ο οποίος επίσης συμμετείχε στο πάνελ, υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην πρόσφατη πρόταση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, η οποία ενώ δείχνει να σπάει ένα ταμπού της Γερμανίας, στην πραγματικότητα απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο.

Ο κ. Σόλτς διεκδικεί τις επόμενες εβδομάδες την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας απέναντι σε έναν πολιτικό που προέρχεται από τους πράσινους και προβάλει περισσότερες σοσιαλιστικές απόψεις.