Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νέα λουκέτα σκάνε στην εστίαση - Επιχειρήσεις πωλούνται όσο-όσο

Εν μέσω θέρους επιχειρήσεις ετών κατέβασαν ρολά στη Θεσσαλονίκη - Και η έλλειψη προσωπικού πυροδοτεί τα λουκέτα. Ψάχνουν αγοραστές με αγγελίες

Το...σίριαλ των λουκέτων στην εστίαση στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς καθώς ακόμη και εν μέσω θέρους δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσεις, και μάλιστα ετών, που υποχρεώθηκαν σε κατέβασμα των ρολών καθώς η μειωμένη κατανάλωση, οι υψηλοί λογαριασμοί και η ακρίβεια που έχει επηρεάσει μια σειρά πρώτων υλών δεν τους άφησαν κανένα περιθώριο για αναμονή.

Εκείνο, πάντως, που προβληματίζει τους ανθρώπους του κλάδου είναι ο χειμώνας που έρχεται, ο οποίος σύμφωνα και με τους πιο αισιόδοξους, αλλά ρεαλιστές, θα είναι δύσκολος.

Μάλιστα στην αλυσίδα των λουκέτων έχουν προστεθεί και περιπτώσεις επιχειρήσεων που αποχώρησαν από την ενεργό δράση καθώς δεν έβρισκαν μάγειρες. Η έλλειψη προσωπικού που εντοπίζεται στο σύνολο του κλάδου αλλά και του τουρισμού αποτέλεσε αγκάθι για πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες. αν και συνέχισαν τη λειτουργία τους, πιέστηκαν ιδιαίτερα με αποτέλεσμα να δουλεύει όλη η οικογένεια προκειμένου να συνεχίσει η επιχείρηση να είναι ανοικτή προσφέροντας σωστό σέρβις.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ - Μπαρ του νόμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης, οι επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά το τελευταίο διάστημα -αν και δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός- προέρχονται από όλη την γκάμα της εστίασης, ενώ κάποιες εξ αυτών, παρά τη μακρά θητεία τους στον κλάδο, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο μια επιχείρηση εστίασης απασχολεί από 5 έως 7 εργαζόμενους κατά συνέπεια ο αριθμός των ατόμων που παίρνουν το δρόμο της ανεργίας είναι σημαντικός.

Αυτή την επιχείρηση ποιος θα την πάρει;

Γεμάτες είναι οι αγγελίες με επιχειρήσεις εστίασης που πωλούνται αντί συχνά εξευτελιστικών ποσών προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να στραφούν σε άλλο κλάδο αποκομίζοντας ωστόσο κάποια χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα που τρέχουν. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα αγγελιών σε μεσιτικά γραφεία.

Επιχείρηση εστίασης έτοιμου φαγητού, στην περιοχή της Αγίου Δημητρίου πωλείται με τον εξοπλισμό της αντί του ποσού των 14.900 ευρώ.

Επιχείρηση εστίασης 20 ετών, όπως αναφέρει η σχετική αγγελία, με μεσογειακή κουζίνα, που διαθέτει δυο κατάστημα σε Ντεπώ και Βασιλίσσης Όλγας πωλείται 60.000 ευρώ.

Καφέ μπαρ επί της οδού Λαμπράκη πωλείται 29.000 ευρώ.

Επιχείρηση καφέ (franchise) πωλείται στην Κάτω Τούμπα προς 28.000 ευρώ.