Skip to main content

Εστίαση: Εξωτερικούς χώρους παρά τον καύσωνα επιλέγουν οι εμβολιασμένοι

Σε κάποιες περιπτώσεις επικρατεί σύγχυση μεταξύ πελατών για το αν χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού και για τους εξωτερικούς χώρους.

Το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται μια έντονη συζήτηση για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων. Κορωνίδα στη συζήτηση ο αποκλεισμός, που ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου, όλων όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, από τους κλειστούς χώρους διασκέδασης.

Ακόμη και αν αρχικά οι αντιδράσεις ήταν έντονες από μερίδα των ανθρώπων της εστίασης, καθώς με τον τρόπο αυτό αποκλείουν ακόμη και σταθερούς τους πελάτες, αν θελήσουν να περάσουν το κατώφλι του καταστήματος τους, εντούτοις οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς, δεδομένου πως διανύουμε το καλοκαίρι, μοιάζουν να αποδέχονται πλήρως τη νέα κατάσταση.

Όπως μάλιστα λένε εκπρόσωποι της εστίασης, συνήθως οι εμβολιασμένοι επιλέγουν τους εξωτερικούς χώρους ακόμη και τις ημέρες που καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το θεωρούν περισσότερο ασφαλές. Ενώ στο παρελθόν ιδιαίτερα τις ημέρες καυσώνων οι περισσότεροι πελάτες της εστίασης αναζητούσαν διακαώς τη δροσιά του air condition, πλέον αναζητούν... την έξοδο, μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό, σε χώρους εξωτερικούς αποφεύγοντας τους εσωτερικούς καθώς θεωρούν πως έτσι θα είναι περισσότερο προστατευμένοι. Στρέφονται στα εσωτερικά τραπέζια μόνο αν δεν υπάρχει κάποιο άδειο στο εξωτερικό του καταστήματος.

Πάντως κάποιοι φαίνεται πως μπερδεύονται για το τι ισχύει με τα μέτρα. «Ανεξαιρέτως ηλικίας, κάποιες φορές, όταν μας καλούν για κράτηση μας ρωτούν αν χρειάζεται να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ακόμη και όταν πρόκειται για τραπέζι στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Επικρατεί μια σύγχυση σε αυτό το θέμα» λέει μιλώντας στη Voria.gr, ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης», επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής με το Ποτάμι, Νίκος Νυφούδης.

«Παρά τις αρχικές εντάσεις, καθώς οι άνθρωποι της εστίασης δεν μπορούν να παίζουν το ρόλο του αστυνομικού, το μέτρο των αμιγώς χωρών για εμβολιασμένους και νοσήσαντες από κορωνοϊό και ο έλεγχος των πιστοποιητικών τους εφαρμόζεται και τηρείται από όσους έχουν ανοίξει τους εσωτερικούς τους χώρους. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως οι άνθρωποι της εστίασης είμαστε σύμμαχοι της εκάστοτε κυβέρνησης, προκειμένου να διαφυλάξει, στο μέτρο που μπορούμε να συνδράμουμε, την δημόσια υγεία. Πάντως όσοι επιχειρηματίες έχουν επί του παρόντος ανοίξει τους εσωτερικούς τους χώρους είναι όσοι έχουν μικρούς εξωτερικούς, ή καθόλου εξωτερικούς χώρους» σημειώνει ο κ. Νυμφούδης.

Τρώνε πόρτα ...αλλά το προσπαθούν

Πάντως ενδεικτικό της κατάστασης, αλλά και της στωικής...αποδοχής της νέας κατάστασης, είναι πως ακόμη και την Παρασκευή ή το Σάββατο τις βραδινές ώρες της αιχμής, όσοι κινούνται σε καταστήματα εστίασης στο κέντρο της πόλης, μοιάζουν να είναι έτοιμοι να φάνε… πόρτα για τους εσωτερικούς χώρους από καταστηματάρχες εφόσον δεν διαθέτουν το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από κορωνοϊό.

Στην απάντηση «λυπάμαι δεν έχω αυτή την ώρα κάποιο τραπέζι ελεύθερο στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος και εφόσον δεν διαθέτετε πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορείτε να καθίσετε μέσα» η πλειονότητα ευχαριστεί απογοητευμένη και αποχωρεί μήπως και βρει άδειο τραπέζι σε κάποιο άλλο κατάστημα.

Δεν λείπουν, όμως και οι περιπτώσεις εκείνων που προσπαθούν να βρουν τρόπο να καθίσουν στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος είτε λέγοντας πως έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό, ή άλλοι που αναφέρουν πως οι ίδιοι είναι εμβολιασμένοι αλλά οι κοπέλες τους όχι.

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι νεαρής ηλικίας ζευγάρια, γύρω στα 30 που τελικά δεν κατορθώνουν να καθίσουν στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος που επέλεξαν.

Υπάρχουν και οι παρέες, κάποιοι εκ των οποίων είναι εμβολιασμένοι και κάποιοι όχι με αποτέλεσμα να αποκλείονται όλοι από το εσωτερικό του καταστήματος.

Η πλειονότητα των εμβολιασμένων είναι μεγαλύτερης ηλικίας ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις τουριστών, που όντας ενημερωμένοι για το τι ισχύει στη χώρα μας, αφού δείχνουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και οι υπεύθυνοι των καταστημάτων τα σκανάρουν, απολαμβάνουν το φαγητό ή το ποτό τους στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Η αλήθεια είναι πως για το καλοκαίρι δεν φαίνεται να είναι μεγάλο το "πλήγμα" για την εστίαση να λειτουργεί τους εσωτερικούς της χώρους μόνο για εμβολιασμένους, ωστόσο το ζητούμενο είναι τι θα γίνει μόλις πιάσει το κρύο και αν τελικά κάποιοι θα αποδεχτούν πως είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν για να μπορούν, μεταξύ άλλων, να διασκεδάσουν με τους φίλους τους.