Skip to main content

Εταιρεία από τη Θέρμη εξοπλίζει ΜΕΘ σε όλο τον κόσμο εν μέσω κορωνοϊού

Τα συστήματα διανομής και παραγωγής ιατρικών αερίων της «Γ.Σαμαράς Medical Gas Solutions» βρίσκονται από Κίνα και Ινδία μέχρι Μαυρίκιο και Περού.

Περισσότερα από 3.000 νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα, την Ινδία και τον Μαυρίκιο μέχρι την Ρωσία, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Λιβύη, εμπιστεύονται τον ιατρικό της εξοπλισμό. Αυτές τις μέρες μάλιστα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η «Γ.Σαμαράς Medical Gas Solutions» από τη Θέρμη, που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση δικτύων διανομής, αλλά και κέντρων παραγωγής ιατρικών αερίων, έχει ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικότητας της, αφού δέχεται παραγγελίες από όλον τον κόσμο για να εξοπλίσει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μονάδες παραγωγής οξυγόνου, κενού πεπιεσμένου αέρα, τερματικές λήψεις όπου συνδέονται οι αναπνευστήρες και γεννήτριες οξυγόνου βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση, κάνοντας την θεσσαλονικιώτικη εταιρεία να εργάζεται νυχθημερόν. «Όταν ξέρουμε πως κάθε στόμιο λήψης που φτιάχνουμε μπορεί να σώσει ζωές ειδικά σε αυτή την περίοδο, δεν είναι δυνατόν να μην κάνουμε ό,τι μπορούμε» λέει στη Voria.gr ο Μενέλαος Σαμαράς, που εδώ και λίγα χρόνια κρατά το τιμόνι της εταιρείας, διαδεχόμενος τους γονείς του Γιώργο και Αλεξάνδρα. 

Με το ξέσπασμα της πανδημίας η ζήτηση από χώρες όπως η Ρωσία, η Φιλανδία, η Πολωνία, το Ισραήλ, η Αλβανία και η Ινδία έχει εκτιναχθεί. Η «Γ.Σαμαράς Medical Gas Solutions» όμως ξέρει από δύσκολα. Έχει οργώσει τον κόσμο και έχει αντιμετωπίσει εκρηκτικές συνθήκες, όπως πολεμικές συρράξεις, που την ανάγκασαν κάποιες φορές να εξοπλίσει από την αρχή νοσοκομεία που είχαν βομβαρδισθεί . Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που θυμάται ο Μενέλαος Σαμαράς είναι το στρατιωτικό νοσοκομείο Homs στη Συρία, το οποίο αφού το εξόπλισε, το είδε να ανατινάζεται.

Σήμερα η θεσσαλονικιώτικη επιχείρηση βρίσκεται σε 83 χώρες, που περιλαμβάνουν από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία μέχρι τις Σεϋχέλλες και το Ουζμπεκιστάν, με τις εξαγωγές της να αποτελούν το 80% του τζίρου της. Μάλιστα, τελευταία πρόσθεσε στο εξαγωγικό της χαρτοφυλάκιο και το Περού, ενώ έχει αρχίσει δειγματισμούς και στην Ιαπωνία, που όλα δείχνουν ότι θα είναι η επόμενή της αγορά. «Ο σκοπός μας είναι να προσθέτουμε 10 χώρες τον χρόνο, αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στις πέντε ανά έτος, με στόχο σε μερικά χρόνια να είμαστε παντού» λέει στη Voria.gr ο Μενέλαος Σαμαράς, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει το 1% της παγκόσμιας παραγωγής συστημάτων διανομής ιατρικών αερίων.

 

 

Πριν από λίγο καιρό η θεσσαλονικιώτικη επιχείρηση εξόπλισε τρία νοσοκομεία στην Κίνα, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται προ της υπογραφής μεγάλου πρότζεκτ για 15 νοσοκομεία στην Ινδία, όπου ένα χρόνο πριν εξόπλισε άλλα δέκα. Μάλιστα, το σετάρισμα των συστημάτων εκεί έγινε από μακριά, αφού η εταιρεία έχει φροντίσει να εποπτεύει τόσο την παραγωγή της όσο και τη συντήρηση του εξοπλισμού της ηλεκτρονικά.

Η Γ.Σαμαράς Medical Gas Solutions είναι παρούσα ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι και τα πέντε νοσοκομεία που διαθέτει ο Μαυρίκιος έχουν εξοπλιστεί με τα δικά της συστήματα.

Ο πρώτος ελληνικός μειωτήρας υψηλής πίεσης

Η εταιρεία έφτιαξε πέρυσι τον πρώτο ελληνικό μειωτήρα υψηλής πίεσης από 200 bar σε 10 -μια συσκευή που μειώνει το κόστος για τα νοσοκομεία- ενώ εδώ και κάποια χρόνια κατασκευάζει και γεννήτριες παραγωγής οξυγόνου με PSA τεχνολογία, η οποία μειώνει σημαντικά το κόστος χρήσης του οξυγόνου. Ήδη οι γεννήτριές της αυτές βρίσκονται σε 35 νοσοκομεία της χώρας.

ΜΕΘ Παπανικολάου

 

Άλλωστε, στην Ελλάδα το μερίδιό της φτάνει το 95% στο αντικείμενό της και παρόλο που η χώρα συχνά την «πληγώνει», όπως λέει ο Μενέλαος Σαμαράς, επιμένει ελληνικά. Η προϊόντική γκάμα της εταιρείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εξοπλισμό για δίκτυα ιατρικών αερίων, εξαρτήματα για κέντρα φιαλών ιατρικών αερίων, συστήματα παραγωγής ιατρικού κενού, ιατρικού αέρα και οξυγόνου, κέντρα απαγωγής αναισθητικών αερίων, γεννήτριες οξυγόνου-αζώτου, σταθμούς ελέγχου και μείωσης πίεσης και συσκευές οξυγονοθεραπείας.

Το 2019 η Γ.Σαμαράς είδε τον τζίρο και τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 20%, ενώ μέσα στην κρίση δεν έκανε καμία απόλυση, αντίθετα προχώρησε σε προσλήψεις και αυξήσεις μισθών. Σήμερα απασχολεί 80 εργαζομένους, οι κωδικοί των προϊόντων της έχουν ξεπεράσει τους 4.000, επενδύει συνεχώς σε μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού της, ενώ κατευθύνει το 10% του ετήσιου τζίρου της στην έρευνα.

Ιστορία 52 ετών

Η ιστορία της «Γ.Σαμαράς» ξεκίνησε το 1968. Ο Γιώργος Σαμαράς, ηλεκτρολόγος μηχανικός και τότε εργολάβος δημοσίων έργων, είχε αναλάβει ένα έργο για δίκτυα διανομής ιατρικών αερίων σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η εισαγωγή όλων των υλικών γινόταν από την Ιταλία, σταδιακά όμως ο Γιώργος Σαμαράς άρχισε να προσθέτει και ελληνική υπεραξία. Στη δεκαετία του ΄90 μια ιταλική επιχείρηση του κλάδου, την οποία η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία αντιπροσώπευε, έπεσε έξω, αφήνοντας την «Γ. Σαμαράς» με το δίκτυο διανομέων της που έψαχναν απεγνωσμένα για υλικά. Τότε ήταν που η «Γ.Σαμαράς» αποφάσισε να μπει για τα καλά στην παραγωγή, με τις πρώτες εξαγωγές να ξεκινούν το 1996, σε Ουγγαρία και Φινλανδία.

Ο γιος του Γιώργου Σαμαρά, Μενέλαος, ήρθε από μικρός σε τριβή με την επιχείρηση. Μαθητής ακόμα ακολουθούσε τον πατέρα του στα εργοτάξια, ενώ ως φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών έζησε από κοντά την προσπάθεια των γονιών του στην επιχείρηση. Σε ηλικία 25 ετών βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία και ενώπιον 30 μηχανικών έκανε το εξαγωγικό του ντεμπούτο, προσπαθώντας να πείσει για τη δυναμική της οικογενειακής επιχείρησης. Τα ταξίδια στη συνέχεια έγιναν τρόπος ζωής για εκείνον και επί πολλά χρόνια ήταν με μια βαλίτσα στο χέρι.

Πριν από μια τετραετία πήρε το τιμόνι της εταιρείας από τον πατέρα και τη μητέρα του, που παραμένουν ενεργοί στην εταιρεία, προσφέροντας την εμπειρία τους.