Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η εταιρεία-γκουρού στους αυτοματισμούς αντλιοστασίων

Η Power Electronics Control, με τη Μίνα Θάνου στο τιμόνι, θεωρείται «γκουρού» στο κομμάτι των αυτοματισμών γύρω από την άρδευση και την ύδρευση.

Με τους αυτοματισμούς της για αντλιοστάσια βρίσκεται από τις κορφές του Ψηλορείτη, εκεί που φτάνουν μόνο τα… αγριοκάτσικα, μέχρι τα βουνά της Πίνδου. Άλλωστε, είναι κατεξοχήν εταιρεία για δύσκολες αποστολές, καθώς βάζει συχνά τη σφραγίδα της σε δεξαμενές και αντλιοστάσια που βρίσκονται στη μέση του πουθενά. Η Power Electronics Control κλείνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και έχοντας στο «τιμόνι» της μια γυναίκα επιχειρηματία, τη Μίνα Θάνου, θεωρείται «γκουρού» στο κομμάτι των αυτοματισμών γύρω από την άρδευση και την ύδρευση.

Κατάφερε άλλωστε να αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στους αυτοματισμούς αντλιοστασίων, συνεισφέροντας με τα συστήματά της στην υδροδότηση και την άρδευση εκατοντάδων δήμων και κοινοτήτων, αλλά και του αγροτικού κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό έχει συνεργαστεί με την πλειονότητα των δήμων της Ελλάδας και δη σε έργα απαιτητικά, όπου η εξειδίκευσή της στους αυτοματισμούς γύρω από το νερό έκανε τη διαφορά.



Η εταιρεία, που απασχολεί 13 άτομα, δραστηριοποιείται  από την κατασκευή αυτοματισμών ηλεκτρικού πίνακα για την επίβλεψη και την προστασία αντλητικών συγκροτημάτων και την ανάπτυξη ασύρματων συστημάτων τηλεχειρισμού αντλιοστασίων για την ύδρευση μέχρι τον σχεδιασμό φορητών συστημάτων τηλεχειρισμού και τηλεειδοποίησης για εγκαταστάσεις άρδευσης, θέρμανσης και συναγερμού.

Η καινοτομία υπήρξε διαχρονικά καταλυτικός παράγοντας στην ανάπτυξητων προϊόντων της Power Electronics Control, η οποία δεν σταματά ποτέ, όπως λέει στη Voria.gr η Μίνα Θάνου. Μάλιστα, αυτή την περίοδο έχει στα σκαριά ένα νέο, καινοτόμο σύστημα εποπτείας συγκροτημάτων άρδευσης.

Σήμερα η Power Electronics Control διαθέτει 56 κωδικούς αυτοματισμών, παράλληλα όμως δημιουργεί και custom made λύσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών.

Τρεις δεκαετίες αυτοματισμοί αντλιοστασίων

Η Power Electronics Control ιδρύθηκε το 1990, με πρώτη της έδρα έναν χώρο μόλις 120 τ.μ. στην περιοχή της Κηφισιάς. Αξιοποιώντας την πρότερη δεκαετή της εμπειρία στο αντικείμενο των αυτοματισμών, η Μίνα Θάνου μπήκε δυναμικά στον κλάδο, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, κάποιες εκ των οποίων συνδέονταν με τη γυναικεία της υπόσταση σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο. Τα εμπόδια δεν την πτόησαν, παρόλο που χρειάστηκε πολλές φορές να αποδείξει την επιχειρηματική της αξία.

Από την πρώτη στιγμή η εταιρεία εστίασε στους αυτοματισμούς γύρω από το νερό, ενώ αξιοποίησε την αυξημένη κινητικότητα που υπήρχε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην αυτοματοποίηση των αντλιοστασίων των αγροτών.  Μάλιστα, ήδη από το ξεκίνημά της μπήκε με αυτοπεποίθηση στην αγορά, καθώς το 1991 ανέπτυξε ένα καινοτόμο σύστημα τηλεδιαχείρισης, που αρχικά εφαρμόστηκε στον αγροτικό κλάδο και στη συνέχεια βρήκε τον δρόμο του και στην αυτοδιοίκηση.   

Το 2000 η Μίνα Θάνου δημιούργησε και μία ακόμη εταιρεία, την Total Control, η οποία ασχολήθηκε κυρίως με τα δημόσια έργα γύρω από την αυτοματοποίηση νερού και πουλήθηκε το 2004.



Λίγα χρόνια αργότερα, το 2008, η Power Electronics  μεταφέρθηκε στις σημερινές, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην Πυλαία, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Σύντομα όμως ενέσκηψε η κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας η εταιρεία επέλεξε να εστιάσει ακόμα περισσότερο στην εξειδίκευσή της στο πεδίο του νερού και να μην επεκταθεί σε πιο εμπορικά προϊόντα σε άλλους τομείς, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει. Αυτή της η κίνηση την κράτησε ζωντανή στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία της και επιτρέποντάς της να προσφέρει σήμερα όλο το «πακέτο» γύρω από τους αυτοματισμούς του νερού. «Από την πρώτη στιγμή δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και στην υποστήριξη μετά την πώληση, δύο παράγοντες που μας έκαναν περισσότερο ανθεκτικούς την περίοδο της κρίσης» λέει στη Voria.gr η Μίνα Θάνου.

Στα 30 χρόνια της επιχειρηματικής της πορείας η επικεφαλής της Power Electronics Control διδάχθηκε ένα σημαντικό μάθημα: να κοιτά μπροστά, να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να μην δίνει σημασία στα σχόλια. Συχνά χρειάστηκε να γίνει αυστηρή για να το πετύχει, αυτό που δημιούργησε όμως, όπως λέει, μια επιχείρηση-οικογένεια, την αντάμειψε για τις όποιες δυσκολίες.

Η δεύτερη γενιά έχει μπει ενεργά στην Power Electronics Control, καθώς ήδη ο ένας από τους δύο γιους της Μίνας Θάνου, ασχολείται με το αντικείμενο.