Skip to main content

Εθελοντική αιμοδοσία στη ΧΑΝΘ το Σάββατο 24 Απριλίου

Η 4η εθελοντική αιμοδοσία στη Χ.Α.Ν.Θ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Απριλίου 2021 είναι αφιερωμένη στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Πηγή Ζωής»

Μία ακόμη εθελοντική αιμοδοσία, αυτή τη φορά στις 24 Απριλίου, από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι διοργανώνει η ΧΑΝΘ σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας ΑΧΕΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει δραματική μείωση αποθεμάτων αίματος, αλλά ευτυχώς όχι ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Για τέταρτη συνεχή φορά μέσα σε αυτό το δύσκολο διάστημα της καραντίνας λόγω της πανδημίας η ΧΑΝΘ και δεκατρείς φορείς και σωματεία διοργανώνουν έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία ενώνοντας τις δυνάμεις της πόλης και κάνοντας πράξη την προσφορά ζωής.

Δίκτυο αιμοδοτών, δίχτυ αλληλεγγύης

Τον περασμένο Νοέμβριο, διοργανώθηκαν με επιτυχία  δυο εξορμήσεις Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην  Χ.Α.Ν.Θ. σε συνδιοργάνωση κοινωνικών φορέων  της πόλης και υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης, του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, του δήμου Καλαμαριάς και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Σε αυτό το δύσκολο διάστημα της καραντίνας, 150 εθελοντές αιμοδότες και εθελοντές δότες μυελού των οστών εμπιστεύτηκαν την ασφαλή διοργάνωση στις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. και ξεκλείδωσαν κάθε αναστολή τους, Με αυστηρά προκαθορισμένα ραντεβού και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως ορίζεται από τη διαδικασία που έγινε με την εποπτεία του κέντρου αιμοδοσίας ΑΧΕΠΑ, εξασφαλίστηκαν  83 μονάδες  αίμα και 42  νέοι εθελοντές μυελού των οστών!

Η 4η εθελοντική αιμοδοσία στη Χ.Α.Ν.Θ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, είναι αφιερωμένη στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Πηγή Ζωής» που προσφέρει αίμα σε ανθρώπους που πάσχουν από θαλασσαιμία  (μεσογειακή αναιμία).

120.000 δότες μυελού των οστών

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κέντρου Αιμοδοσίας ΑΧΕΠΑ και του Συλλόγου «ΌΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». O Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» μέσω της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών,  στα 6 χρόνια της λειτουργίας της έχει επιτύχει να εγγράψει στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο περισσότερους από 120.000 νέους εθελοντές δότες, από τους οποίους 130 έχουν βρεθεί συμβατοί και έχουν δώσει μόσχευμα σε ισάριθμους ασθενείς. Όμως ο στόχος, που είναι να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες των Ελλήνων, και όχι μόνο, ασθενών, παιδιών και ενηλίκων σε μοσχεύματα, χρειάζεται ακόμα πολύ δρόμο για να επιτευχθεί. Γι΄ αυτό η προσπάθεια της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών όχι μόνον συνεχίζεται αλλά και συνεχώς εντείνεται. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης μέλη του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους και θα καταγράφουν τους εθελοντές αιμοδότες που θέλουν να γίνουν και εθελοντές δότες  μυελού των οστών.

Στη δράση συμπράττουν 14 κοινωνικοί φορείς: Χ.Α.Ν.Θ., Πηγή Ζωής, Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών, ΠΑΣΓ Καλλιπάτειρα (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), Θερμαΐδες, Σύλλογος Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Αγροτική Παιδική Φωλιά ΒΕ, Αχτίδα, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Bloode, Συζωή, ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ.

Η αιμοδοσία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Καλαμαριάς, του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη και του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας).

Ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας λόγω Covid-19

Η αιμοδοσία γίνεται με όλα τα μέτρα ασφάλειας με βάσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥΥ.

Η αίθουσα στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αιμοδοσία το Σάββατο 24 Απριλίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, είναι μεγάλη (150τ.μ) και πολύ καλά αεριζόμενη , με ταυτόχρονη δυνατότητα θέρμανσης .
Με όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥΥ είναι διαμορφωμένος ο χώρος της αιμοδοσίας, αλλά και ο χώρος στον οποίο θα καθίσει για λίγο ο αιμοδότης μετά από αυτήν.

Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και η συνέντευξη για το ιατρικό ιστορικό θα γίνονται σε ξεχωριστούς εκτός αίθουσας ειδικά διαμορφωμένους χώρους με την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ασφαλείας.

Την Παρασκευή 23 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί απολύμανση τόσο στην αίθουσα όπου θα γίνει η αιμοδοσία όσο και στους άλλους βοηθητικούς χώρους. Το ίδιο θα γίνει και μετά την αιμοδοσία.

Συμβουλές για την προσέλευση

Η προσέλευση των αιμοδοτών θα γίνεται με προκαθορισμένη ροή , τέσσερα άτομα ανά μισάωρο.
Η μετακίνηση των αιμοδοτών προς και από τις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ , γίνεται με αποστολή SMS στον κωδικό 13033 με κωδικό μετακίνησης 1 ή 4.
Όλοι όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία θα ακολουθήσουν όλους τους κανόνες υγιεινής, ώστε η προσφορά αίματος να είναι ασφαλής.

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες:

Τομέα Άνθρωπος & Κοινωνία της Χ.Α.Ν.Θ. τηλ 231 600 1000 εσωτ. 0894 & 0884 και a.tzoni@ymca.gr ή socialaction@ymca.gr