Skip to main content

Αίτημα ΠΟΦΕΕ να ενημερωθούν οι εταιρείες με ταμειακές προς απόσυρση

Η ΠΟΦΕΕ ζητά από την ΑΑΔΕ να αποσταλεί ενημερωτικό email σε όσες επιχειρήσεις διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς προς απόσυρση.

Αίτημα προς την ΑΑΔΕ και τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποσταλεί ενημερωτικό email σε όλες τις επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) που είναι προς παύση κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η Ομοσπονδία «αιτούμαστε για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας αυτής να αποσταλεί ΑΜΕΣΑ ενημερωτικό email από την αρμόδια υπηρεσία σε όλες τις επιχειρήσεις που φαίνονται στο υποσύστημα του taxis ότι έχουν δηλωμένα τα μοντέλα ΦΗΜ που είναι προς παύση, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ΑΦΜ με τα οποία είναι δηλωμένα, όπως συνέβη και σε αντίστοιχη προηγούμενη απόσυρση ΦΗΜ».

Υπενθυμίζεται πως η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε προ ημερών την απόσυρση των ταμειακών μηχανών που δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης on line με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την αποστολή δεδομένων έως τις 31 Μαΐου (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Αναλυτικά το αίτημα της ΠΟΦΕΕ:

ΠΡΟΣ

τoν Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
κ. Πιτσιλή Γεώργιο

τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης
κ. Σαΐτη Ευθύμιο

την Προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Σεχπερίδου Σοφία

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2020

Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 067
 
Θέμα: Αίτημα αποστολής ενημερωτικού μηνύματος για την επικείμενη απόσυρση μοντέλων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών

Με την απόφαση Αριθμ. Α. 1011 (ΦΕΚ Β’ 85/24.01.2020) η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποφάσισε την απόσυρση μέχρι 31/05/2020 των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) που έχουν έλαβαν άδεια καταλληλότητας με τις Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1234/9.10.2002 (1362 Β’) και ΠΟΛ.1135/26-10-2005 (1592 Β’), εκτός των Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. και των ΑΔΗΜΕ Ταξίμετρων, και δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης για αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ.

Για τους κατόχους των ανωτέρω ΦΗΜ, δημιουργείται η υποχρέωση δήλωσης, μέχρι τις 31 Μαΐου 2020, της παύσης αυτών, στο TAXISnet ή στην αρμόδια ΔΟΥ, όπως καθορίζεται στην εν λόγω απόφαση.

Επειδή η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξυπηρετείται από λογιστικά γραφεία και η αναζήτηση ανά επιχείρηση και ανά μοντέλο ΦΗΜ είναι σχεδόν αδύνατη, αιτούμαστε για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας αυτής να αποσταλεί ΑΜΕΣΑ ενημερωτικό email από την αρμόδια υπηρεσία σε όλες τις επιχειρήσεις που φαίνονται στο υποσύστημα του taxis ότι έχουν δηλωμένα τα μοντέλα ΦΗΜ που είναι προς παύση, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ΑΦΜ με τα οποία είναι δηλωμένα, όπως συνέβη και σε αντίστοιχη προηγούμενη απόσυρση ΦΗΜ.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε την πάγια θέση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., όταν προκύπτουν τέτοιας φύσεως διαδικασίες, να γίνεται μεταξύ άλλων και απευθείας ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, των άμεσα επηρεαζόμενων.

Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.