Skip to main content

Επίσημο αίτημα ΣΕΒΕ να αναγνωριστεί ως Κοινωνικός Εταίρος

Οι εξαγωγές με την ανοδική τους πορεία στήριξαν την οικονομία κατά την περίοδο της κρίσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Να αναδειχθεί ο ΣΕΒΕ ως Θεσμικός Κοινωνικός Εταίρος και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κοινωνικό διάλογο με έμφαση σε θέματα εξωστρέφειας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας επισήμανε ο πρόεδρος του Γιώργος Κωνσταντόπουλος κατά τη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών, εξέλιξη που είχε αποκαλύψει η Voria.

Προηγήθηκε το κλειστό μέρος της συνέλευσης στο οποίο παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Συνδέσμου για το διάστημα Μάιος 2018-Μάιος 2019

Κατά την ομιλία του στο ανοιχτό μέρος ο κ. Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση και στη χαμηλή εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας, η οποία το 2009 ήταν μόλις 7,6% έναντι 26,8% στην ΕΕ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία των εξαγωγών και στο γεγονός ότι στήριξαν την οικονομία κατά την περίοδο της κρίσης. Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντόπουλος εστίασε στην στρατηγική επανατοποθέτηση που είναι απαραίτητη για τη χώρα, με βασικό πυλώνα τις εξαγωγές. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε το διαχρονικά σημαντικό έργο που επιτελεί και την τεχνογνωσία και εξειδίκευση που διαθέτει από το 1975 ο ΣΕΒΕ σε θέματα διεθνούς εμπορίου, καταλήγoντας στο συμπέρασμα ότι ο ΣΕΒΕ πρέπει να αναδειχθεί ως Θεσμικός Κοινωνικός Εταίρος και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κοινωνικό διάλογο με έμφαση σε θέματα εξωστρέφειας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ, θα αποσταλεί το αίτημα αναγνώρισης του ΣΕΒΕ ως Θεσμικού Κοινωνικού Εταίρου στην Κυβέρνηση, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και στα Κόμματα του Κοινοβουλίου, ζητώντας την υποστήριξή τους στην ικανοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματος.

Ο κ. Ιωάννης Μπράχος, Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε, συνοπτικά, στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία. Ειδικότερα, ο κ. Γενικός υπογράμμισε την πρόσφατη ψήφιση νόμου για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ενοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθεί τις μικροπιστώσεις για τις ΜΜΕ. Στη συνέχεια, παρουσίασε το πλαίσιο στρατηγικής για την προώθηση της εξωστρέφειας και την ενίσχυση των ΜΜΕ. Όπως επισήμανε ο κ. Μπράχος, το Υπουργείο Εξωτερικών -μεταξύ άλλων- υποστηρίζει την διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, λοιπών δράσεων εξωστρέφειας, αλλά και τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, ενημερώνει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για τις δυνατότητες διείσδυσης σε ξένες αγορές (μέσω ημερίδων, συνεδρίων, δελτίων, συσκέψεων κλπ), ενώ ανταποκρίνεται σε ad hoc αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων. Σημειώνεται, ιδιαίτερα, η αναφορά στο Κοινό Ημερολόγιο Δράσεων Εξωστρέφειας, που στόχο έχει τον εντοπισμό συνεργειών ανάμεσα στις δράσεις που προγραμματίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Τέλος, ο κ. Μπράχος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη συστήματος τηλεδιασκέψεων που προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, και αφορά στη δυνατότητα άμεσης εξ αποστάσεως επικοινωνίας των ελληνικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις του εξωτερικού, μειώνοντας αισθητά το κόστος μετακινήσεων.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος της RΕDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group. Ξεκίνησε την παρέμβασή του τονίζοντας ότι η εξωστρέφεια δεν είναι κάτι που χαρίζεται ούτε αποτελεί δεδομένο για τη χώρα μας. Αντίθετα, η εξωστρέφεια κατακτάται με κόπο, με επενδύσεις στην απόκτηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ανταγωνιστικότητας, σε διεθνές πλέον επίπεδο. Βασικές προϋποθέσεις αποτελούν η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, η φιλική αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας και η χάραξη στρατηγικής ανοικτών οριζόντων στο διεθνές εμπόριο με επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, όπου η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ισχυρό πλεονέκτημα. Στη συνέχεια της παρέμβασής του ο κ. Ευθυμιάδης παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες εξωστρέφειας στους οποίους στηρίχθηκε η ανάπτυξη του ομίλου επιχειρήσεων Redestos Agrotechnology και συγκεκριμένα: α) στη συνεργασία του με την Ιαπωνική εταιρία MITUSI στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και την κοινή εταιρία ΚΝΕ / CERTIS που ιδρύθηκε με έδρα την Ολλανδία, β) στη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων των εργαστηρίων AGROLAB με εξαγορές μικρότερων τοπικών επιχειρήσεων και την διερεύνηση στρατηγικής συνεργασίας με διεθνή όμιλο που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, γ) στη σύμπραξη (joint venture) της εταιρίας του ομίλου VITRO Hellas με την κυπριακή εταιρία DEMERUS για την δραστηριοποίηση της στην μεγάλη ρωσική αγορά και δ) με την ανάπτυξη της συμβολαιοποιημένης πρωτογενούς παραγωγής με συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητα και προορισμό επιλεγμένες μεταποιητικές εταιρίες τροφίμων αλλά και το λιανεμπόριο.

Στην ομιλία του, ο κ. Παναγιώτης Τσινάβος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ, είπε χαρακτηριστικά:  «Την περίοδο της οικονομικής κρίσης υπήρξαν εταιρίες που αναπτύχθηκαν σημαντικά γιατί εντόπισαν και αξιοποίησαν ευκαιρίες. Ευκαιρίες υπάρχουν πάντα. Προϋπόθεση επιτυχίας όμως είναι η ξεκάθαρη στρατηγική, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο μίας επιχείρησης».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκε το Βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» του ΣΕΒΕ στον κ. Σωτήρη Θεοφάνη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ, για την πολύτιμη συμβολή του στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο άνοιγμα του Συνδέσμου προς «την μπλε οικονομία» και τη διασύνδεση των εξαγωγικών επιχειρήσεων με τα 750 εφοπλιστικά γραφεία στον Πειραιά, κάνοντας λόγο για τζίρο που φτάνει τα 200 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της βράβευσης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΘ Σωτήρη Θεοφάνη, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ έκανε λόγο για θεαματικά αποτελέσματα από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκη.

Με τη σειρά του ο κ. Θεοφάνης επισήμανε ότι η πολυεθνική σύνθεση της διοίκησης του ΟΛΘ είναι «ένα μοναδικό παράδειγμα στη βαλκανική», λέγοντας πως η βράβευση του είναι βράβευση όλων των συνεργατών του.

Ο πρόεδρος και δ.σ. του ΟΛΘ ξεκαθάρισε ότι στόχος της διοίκησης του είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει ουσιαστική πύλη για την Ανατολική Ευρώπη και το 16% της διαμετακομιστικής κίνησης να φτάσει στο 50%.