Skip to main content

Ετοιμάζεται και νέο ομόλογο ύψους 2 δισ. από την Ελλάδα

Για να γίνει η έκδοση, προηγουμένως θα πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με τους δανειστές και κυρίως η ιστορία των κόκκινων δανείων.

Η προετοιμασία της κρατείται μυστική, όπως, άλλωστε, πρέπει και προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, συγκλίνουσες πληροφορίες που φτάνουν υπόψη της Voria.gr επιμένουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία ετοιμάζει νέα έκδοση ακόμα και μέσα στον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι μια έκδοση ύψους 2 δις ευρώ, πενταετούς διαρκείας, αν και κάτι τέτοιο, προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Σε αυτή τη φάση, η πληροφορία διέρρευσε μεταξύ άλλων και από την HSBC, στελέχη της οποίας βρέθηκαν προ μερικών ημερών στην Αθήνα και μεταξύ άλλων συναντήθηκαν με στελέχη του ΟΔΔΗΧ. Οταν βγήκαν από αυτή τη συνάντηση είχαν την βάσιμη αίσθηση ότι η κίνηση θα γίνει, γεγονός το οποίο «έρχεται», όμως και από άλλες πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να γίνει η έκδοση, προηγουμένως θα πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με τους δανειστές και κυρίως η ιστορία των κόκκινων δανείων, που δεν είναι εύκολη.

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης πάντως βοηθαέι η αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, που έχει φθάσει πλέον σε χαμηλό 13,5 ετών, καθώς και η προοπτική νέας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Απρίλιο από τον οίκο Standard & Poors.

Ιδιαιτέρως κρίσιμη ημερομηνία, που θα βαρύνει σημαντικά σε αυτή την απόφαση, θα είναι (και) η 12η Απριλίου. Κι αυτό γιατί εκείνη τη μέρα αρχίζει επισήμως η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Κι έχει ελληνικό ενδιαφέρον καθώς θα επιβεβαιωθεί η απόφαση του Ταμείου να μην αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Στο περιθώριο της Συνόδου, η κυβέρνηση θα επιδιώξει, πάντως, την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά μέρους των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα. Οι περιορισμοί που έθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση η Γερμανία και η Ολλανδία δεν επιτρέπουν να εφαρμοσθεί πλήρως το αρχικό σχέδιό της για πρόωρη εξόφληση της οφειλής προς το ΔΝΤ, αλλά και η μερική αποπληρωμή δίνει στους επενδυτές σήμα απεξάρτησης από το ΔΝΤ και θεωρείται ότι συμβάλλει στη δημιουργία καλού κλίαμτος για τη νέα έκδοση.