Skip to main content

Έτοιμες οι γερμανικές κλινικές για ένα δεύτερο κύμα;

Όλα δείχνουν ότι ένα δεύτερο κύμα πανδημίας είναι απλά ζήτημα χρόνου. Είναι θωρακισμένο το γερμανικό σύστημα υγείας για τη νέα πρόκληση;

Το γερμανικό σύστημα υγείας στάθηκε όρθιο στο πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη. Από τότε έχουν περάσει έξι μήνες. Όπως όλα δείχνουν νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα το επόμενο διάστημα. Πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι;

Ο νεαρός γιατρός Μπρούνο Τέγκελ, είχε αρχίσει να εργάζεται στη κλινική Helios του Βερολίνου λίγους μήνες πριν φθάσει η πανδημία στη Γερμανία. Τον εντυπωσίασε πόσο γρήγορα η κλινική ανταποκρίθηκε στις νέες προκλήσεις: «Μέσα σε 24 ώρες μετατράπηκαν αίθουσες χειρουργείου, αναμονής και διάφορες βοηθητικές αίθουσες σε νέες μονάδες εντατικής θεραπείας».

Η αντιμετώπιση κρουσμάτων έχει γίνει ρουτίνα

Για να αντιμετωπιστεί η πανδημία ξεπηδούσαν σε διάφορα σημεία του Βερολίνου η μια μετά την άλλη νέες μονάδες νοσηλείας. Επικρατούσε ανησυχία ότι δεν αρκεί ο εξοπλισμός αναπνευστικής υποστήριξης. Το πρώτο κύμα βρήκε απροετοίμαστη και την κλινική Helios, λέει ο ιατρικός διευθυντής Χένιγκ Μπάμπεργκ: «Σήμερα είμαστε πλέον καλά προετοιμασμένοι όσον αφορά τον τεχνικό εξοπλισμό, δηλαδή μάσκες και τεστ κορωνοϊού. Γνωρίζουμε ποιος ασθενής θα πάει που. Μάθαμε πώς να κάνουμε γρήγορες διαγνώσεις και να λαμβάνουμε ταχύτερα αποφάσεις».

Όσοι ασθενείς περνούν σήμερα το κατώφλι της κλινικής κάνουν υποχρεωτικά τεστ για κορωνοϊό και μετά διαχωρίζονται. Εκείνοι με αρνητικό τεστ στη πράσινη μονάδα, εκείνοι με θετικό στη κόκκινη, ενώ εκείνοι για τους οποίος υπάρχει υποψία στη κίτρινη. Ο νεαρός γιατρός Μπρούνο Τέγκελ θεωρεί ότι περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό είναι η καλύτερη δυνατή: «Με τα μέτρα αυτά διασφαλίσαμε μηδενικά κρούσματα σε ασθενείς και ιατρικό προσωπικό. Κατά συνέπεια για εμάς η αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού στο νοσοκομείο έχει γίνει πια ένα είδος ρουτίνας».

Τέσα Βάλτερ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle