Skip to main content

«Οπλο, κράνος, εξάρτηση»; Κανένας συναγερμός στο Πεντάγωνο...

Ενώ στην Αθήνα συγκαλούνταν το ΚΥΣΕΑ, στην Κύπρο οι εκεί αρμόδιοι υπουργοί, σαφώς πιο cool ετοιμάζονταν για μια συναυλία της Ελένης Φουρέιρα (!)

Στο ελληνικό Πεντάγωνο δεν επικρατεί κανένας ιδιαίτερος συναγερμός, εξαιτίας της έντασης που παρατηρείται τελευταία στις σχέσεις με την Τουρκία. Μπορεί επισήμως η κυβέρνηση να έχει κηρύξει σχεδόν τον ...πόλεμο, όμως, όπως μαθαίνει ο «Τειρεσίας» καμία ιδιαίτερη αναδιάταξη δυνάμεων δεν παρατηρείται (ούτε καν των ειδικών, όπως είθισται να γίνεται σε «καυτές περιόδους»), ενώ γενικότερα στο ΥΕΘΑ διάγουν μάλλον τις ήσυχες μέρες του θέρους.  Μάλιστα, εδώ και κάμποσες μέρες κλιμάκιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στην Άγκυρα για να συζητήσει για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Κι αναρωτιέται κανείς; Τι σχέση έχει η εικόνα που περιγράφεται παραπάνω με το σχεδόν πολεμικό κλίμα που επικρατούσε προ μερικών ημερών – υποτίθεται – στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ακόμα πιο περίεργο; Ενώ στην Αθήνα συγκαλούνταν το ΚΥΣΕΑ, στην Κύπρο οι εκεί αρμόδιοι υπουργοί, σαφώς πιο cool ετοιμάζονταν για μια συναυλία της Ελένης Φουρέιρα (!), ενώ οι υπόλοιποι έτρεχαν στις παραλίες της Αγίας Νάπας. Είναι πιο ψύχραιμοι; Ενδεχομένως. Ξέρουν περισσότερα; Σίγουρα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι και γι αυτή την περίπτωση, έχουν στρατηγική. Ετσι, για να μαθαίνετε λοιπόν, να σας ενημερώσουμε ότι η Λευκωσία ετοιμάζει οκτώ νέες γεωτρήσεις το επόμενο δωδεκάμηνο στην ΑΟΖ της. Με τη συνδρομή, κυρίως, των Γάλλων της Total. Γεγονός που εξηγεί και τον εκνευρισμό, αλλά και την «επιθετικότητα» του Ερντογάν κατά του Μακρόν το τελευταίο διάστημα.

Βεβαίως και στη Λευκωσία, φόβοι για ένα ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» υπάρχουν, ωστόσο, αυτή τη στιγμή, όπως αφήνουν  να εννοηθεί, το level είναι χαμηλό. Αργότερα, βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Αλλά τώρα, στην Κύπρο οι αρμόδιοι επιμένουν να κάνουν τα μπάνια τους. Και να τρώνε ήσυχα τα ψάρια τους. Όπως ακριβώς δηλαδή έκανε και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας την περασμένη Κυριακή, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός φόραγε «όπλο, κράνος, εξάρτηση». Προφανώς, ο μάχιμος ναύαρχος Αποστολάκης κάτι παραπάνω ήξερε από τον "κληρωτό" Τσίπρα...