Skip to main content

Αυτή είναι η πρόταση για τη «Ριβιέρα της Θεσσαλονίκης»

To «ρεαλιστικό όραμα» για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου των 40 χλμ της Θεσσαλονίκης και μία πρόταση για την ανάπτυξη πρασίνου

Ένα «φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο» για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης μήκους 40 χλμ, από το Καλοχώρι και τον Δενδροπόταμο έως το Αγγελοχώρι, το «όνειρο ζωής», όπως το χαρακτήρισε, παρουσίασε απόψε ο σύμβουλος επενδύσεων και δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας- Χορτιάτη, Πάρης Τσογκαρλίδης.

Τα βασικά στοιχεία της πρότασης του κ. Τσογκαρλίδη για την ανάπτυξη της «Ριβιέρας της Θεσσαλονίκης», την οποία έχει καταθέσει δημόσια από το 2017 μέσω της Voria.gr (δείτε εδώ), η οποία άλλωστε είχε διοργανώσει και ημερίδα για το θέμα, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Η ταυτότητα της πόλης μας μέσα από το παραλιακό μέτωπο», που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης (ΣΦΑΓΣΘ) και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε ένα παραμύθι, αλλά ένα ρεαλιστικό όραμα άμεσης και εφάπαξ αξιοποίησης του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα έργο που θα μπορούσε ήδη να υπάρχει. Πλέον, με την προσωπική στήριξη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και τις στοχευμένες και μεθοδευμένες ενέργειές του βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση της ανάθεσης μετά από δημοπρασία της σχετικής μελέτης για την εκπόνηση ενός Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ενοποίηση, ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης. Είναι ένα σχέδιο που κάνει πράξη την ισόρροπη ανάπτυξη και το οποίο προβλέπει, δια της θεσμικής θωράκισης, όλα όσα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τους όμορους δήμους, ώστε να οριστούν αναμφισβήτητες χρήσεις γης και λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά και όποιας άλλης στο μέλλον μπορεί να “πατήσει” σε αυτά που θα οριστούν. Μπορούμε πλέον να οραματιστούμε την εικόνα ενός ενιαίου θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Καταλύτης των εξελίξεων ήταν ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Voria.gr, τον οποίο συγχαίρω για τη διαρκή ανάδειξη και προβολή εμπεριστατωμένων προτάσεων που αφορούν την πόλη και τους πολίτες», τόνισε ο κ. Τσογκαρλίδης.

Τι προβλέπει η πρόταση για τη «Ριβιέρα της Θεσσαλονίκης»

Το Παραλιακό Μέτωπο του Π.Σ.Θ. είναι το ανάπτυγμα της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού κόλπου, από την εκβολή του Γαλλικού ποταμού έως το Μεγάλο Έμβολο της περιοχής του Αγγελοχωρίου και αφορά τμήματα των δήμων: Δέλτα, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού. Το συνολικό ανάπτυγμά του ανέρχεται σε 40 χλμ, και διακόπτεται από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ και του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Σύμφωνα με τον κ. Τσογκαρλίδη, το σχέδιό του στοχεύει στη δημιουργία της μεγάλης εικόνας που:

- Αναδεικνύει το αποτέλεσμα του κοινού σχεδιασμού Δήμων και Περιφέρειας και των πόλων ανάπτυξης, νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και αναβάθμισης του επιπέδου ζωής.

- Αναδεικνύει τον μητροπολιτικό χαρακτήρα της με προτάσεις χωροθέτησης (Δυτικού Μητροπολιτικού Πάρκου, Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου - Βοτανικού Κήπου, Δυτικού Επιχειρηματικού Κέντρου, Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Στις προτάσεις του σχεδίου του κ. Τσογκαρλίδη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:

- Εξυγίανση και ανάπλαση των περιοχών Δενδροποτάμου και ρέματος Βυρσοδεψειών

- Λειτουργική ένωση από ανατολικά προς δυτικά της περιοχής των υπερτοπικών δραστηριοτήτων της 26ης Οκτωβρίου έως και τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου με ήπιες αναστρέψιμες παρεμβάσεις

- Δημιουργία πορείας μνήμης από την Πλατεία Ελευθερίας έως το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος με τον νέο άξονα περιπάτου-ποδηλάτου

- Θεσμοθέτηση νέων δεδομένων για τον άξονα περιπάτου –ποδηλάτου από το Λιμάνι έως τον Λευκό Πύργο

- Συνολική πολεοδομική αναδιάταξη της περιοχής Μεγάρου Μουσικής-Ποσειδωνίου-Αλλατίνι στο πλαίσιο του Ανατολικού Μητροπολιτικού Κέντρου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υλοποίηση της πρότασή του:

- Θα δώσει ουσιαστικό χωροταξικό και πολεοδομικό περιεχόμενο στις Περιοχές Ειδικής Προστασίας στο παραλιακό του Δήμου Καλαμαριάς ενσωματώνοντας τον σχεδιασμό και τις ζητούμενες ρυθμίσεις από την Πλαζ της Αρετσούς έως το Αλιευτικό Καταφύγιο.

- Θα ενισχύσει τον Μητροπολιτικό χαρακτήρα της περιοχής έως το Αγρόκτημα του ΑΠΘ, με ενεργοποίηση των θεσμικών προβλεπόμενων στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη σε σύνδεση και συνέργεια του ιδιαίτερα ανεπτυγμένου υπερτοπικού τριτογενή τομέα με την επέκταση του μετρό.

 

Στο πλαίσιο της πρότασης, διερευνώνται οι προϋποθέσεις για:

- Τη δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου- Βοτανικού Κήπου στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ΑΠΘ.

- Τη διερεύνηση για την αξιοποίηση των ιδιοκτησιών του ΤΑΙΠΕΔ και του Δήμου Θέρμης και τη χωροθέτηση Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Τσογκαρλίδη, θα επιδιώξει την επανάκτηση του ρόλου και των στοιχείων ανάπτυξης της παράκτιας περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού, ως κύρια ζώνη θαλάσσιας αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Συνολικά θα στοχεύσει:

- Στη συνεχόμενη παράκτια αναψυχή και άξονα περιπάτου και ποδηλάτου και συνδυασμό της με την προβλεπόμενη θαλάσσια συγκοινωνία.

- Στο συνταίριασμα των υφιστά-μενων χώρων πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής με τους νέους αντίστοιχους προτεινόμενους στο πλαίσιο της κοινής ανάδειξής τους.

- Στην κατάργηση της ασυνέχειας, στην ενοποίηση των ιστορικών τόπων με τα νέα τοπόσημα.

- Στην ενίσχυση της μητροπολιτικότητας.

- Στη συμβολή του στο επιδιωκόμενο νέο brand name της Θεσσαλονίκης.

Πρόταση για τη διαμόρφωση κήπων με φυτά της Ελληνικής χλωρίδας στο παραλιακό μέτωπο

Ο Χρήστος Βασιλικιώτης, επίκουρος καθηγητής στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, παρουσίασε ένα σχέδιο ολιστικής οικολογικής προσέγγισης, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία πάρκων και κήπων κατά το μήκος του παραλιακού μετώπου.

«Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστια ανάγκη για χώρους πρασίνου που να λειτουργούν ως πνεύμονες της πόλης. Ο σχεδιασμός τους πρέπει να εμπεριέχει τον ρόλο τους ως χώρους περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κοινού», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πάρκα αυτά πρέπει να συνδεθούν με προγράμματα και δραστηριότητες που θα έχουν ως στόχο ενημέρωση, εκπαίδευση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πράσινης ανάπτυξης της πόλης.

Ο κ. Βασιλικιώτης πρότεινε να δημιουργηθούν βιωματικά εργαστήρια που να παρέχουν ερεθίσματα και γνώσεις για την δημιουργία μιας περιβαλλοντικής και οικολογικής αντίληψης στην διαχείριση του φυσικού πλούτου της πόλης και των κήπων των κατοίκων.

Κατέθεσε, ακόμη, ιδέες οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στον γενικό σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου και στις οποίες περιλαμβάνονται τα εξής:

- Θεματικοί βοτανικοί κήποι
- Διαδρομές μέσω πάρκων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου για πεζούς, δρομείς και ποδηλάτες.
- Δημιουργία χώρων κομποστοποίησης
- Ενημέρωση και εκπαίδευση την μείωση των αναγκών σε νερό της ύδρευσης.

Πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία διαδρομών για περίπατο και ποδηλατάδα κατά μήκος του μετώπου, καθώς και την ανάπτυξη θεματικών βοτανικών κήπων με φυτά της ελληνικής χλωρίδας.

«Δοχείο απορριμάτων η δυτική Θεσσαλονίκη»

Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου αποτελεί αίτημα 10ετιών για τη δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία έχει γίνει δοχείο απορριμάτων, χωροθετώντας λειτουργίες και υποδομές που απαξιώνουν και υποβαθμίζουν το πολυπληθέστερο, δυναμικότερο και μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης, υπογράμμισε ο αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Αναστασιάδης, που συμμετείχε στην εσπερίδα στη θέση του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, ο οποίος είχε προσκληθεί, ωστόσο κλήθηκε εκτάκτως στην σύγκλιση της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα «ταξικού διαχωρισμού της πόλης», όπως η καθυστέρηση της κατασκευής των ανισόπεδων κόμβων στη δυτική πλευρά της εξωτερικής περιφερειακής, ο βιολογικός καθαρισμός στη ΒΙΠΕ, που «λειτουργεί χωρίς τις στοιχειώδεις και απαιτούμενες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να καταστρέφει το περιβάλλον» και η επέκταση του μετρό που στον σχεδιασμό της «αγνοεί επιδεικτικά έναν ολόκληρο πληθυσμό που ζει δυτικά, καθώς η ανάπτυξή της προχωρά πρώτα προς τα ανατολικά και μετά στα δυτικά».

To «παρών» στην εσπερίδα έδωσαν, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Γιαννούλης, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Χάρης Αηδονόπουλος και Μιχάλης Τρεμόπουλος.