Skip to main content

Έτσι θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταστήματα - Τι προβλέπεται, οι ΚΑΔ

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανέλυσε τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταστήματα.

Το καθεστώς λειτουργίας των εποχικών καταστημάτων από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών διευκρίνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Όπως είπε τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 8 Ιανουαρίου 2021 και αφορούν στους εξής τέσσερις ΚΑΔ:

1. λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ 47595616

2. λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ 47656702

3. λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών με ΚΑΔ 47656706

4. λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων κι άλλων ψυχαγωγικών ειδών με 47656707

Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε πως τα προϊόντα που εντάσσονται στους εν λόγω ΚΑΔ επιτρέπεται να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, ενώ απαγορεύεται η πώλησή τους από επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες. Επιπλέον, από σήμερα δεν θα επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης καθόλη τη διάρκεια της ισχύος των μέτρων.

Οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων, σημείωσε, είναι προσαρμοσμένοι στα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

Για τη μετάβαση των πολιτών στα εποχικά καταστήματα θα αποστέλλεται μήνυμα στο 13033 με την επιλογή 2 ή αντίστοιχο συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση/λειτουργία σε κατάστημα προμηθειών αγαθών.

Το ωράριο ορίζεται από τις 7 πμ έως τις 8.30 μμ

Η αναλογία των ατόμων εντός του καταστήματος ανά τμ. είναι 4 άτομα στα 100 τμ.

Σε καταστήματα άνω των 100 τμ ένα άτομο για 15 κάθε τ.μ.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους

Τήρηση απόστασης των 2 μέτρων

Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.

Σε περίπτωση που είναι απαραίτητη η χρήση ανελκυστήρα, σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο ορίζεται στο 40%.

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για τη χρήση της τροφοδοσίας.

«Η λειτουργία των κατατημάτων αυτών θα κρίνει τα επόμενα βήματά μας» είπε καταληκτικά ο γγ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.