Skip to main content

Eurolife FFH: Πέταξε τo 2019 - Αύξηση 60% στα λειτουργικά κέρδη

Δυναμική ανάπτυξη είδε ο Ασφαλιστικός Όμιλος για το 2019 - 2,6 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, συνολικά 280 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις

Με εξαιρετικές επιδόσεις ολοκλήρωσε το 2019 ο Όμιλος Eurolife FFH, μέλος της Fairfax Financial Holdings Limited. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τα κέρδη προ φόρων το 2019 διαμορφώθηκαν στα 134,74 εκατ ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα 34,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 60% σε σχέση με το 2018 και τα υπόλοιπα κέρδη προήλθαν από τις επενδύσεις.

Το 2019 χαρακτηρίστηκε, επίσης, από αύξηση στο σύνολο ενεργητικού, το οποίο ανήλθε στα 3,3 δισ., ενώ τα ίδια κεφάλαια άγγιξαν τα 720 εκατ. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και τα μερίδια αγοράς (11% σε επίπεδο Group) και συγκεκριμένα 19% στις Ασφάλειες Ζωής και 3,4% στις Γενικές Ασφάλειες. Ο Όμιλος κατέβαλε το 2019 280 εκατ. συνολικά σε αποζημιώσεις, οι οποίες αφορούσαν αθροιστικά ασφαλιστικές αποζημιώσεις ζωής και γενικών ασφαλίσεων, καθώς και πληρωμές ασφαλισμάτων λήξης και αξιών εξαγοράς ασφαλιστηρίων ζωής δημιουργίας κεφαλαίου, σε Ελλάδα και Ρουμανία.

«H Eurolife FFH είναι ένας από τους μεγαλύτερες επενδυτές στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου προσθέτοντας ότι στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας.

H Eurolife FFH κατέχει μερίδιο 11% στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς. Στις ασφάλειες ζωής το μερίδιο της εταιρείας φθάνει το 19% και στις γενικές ασφάλειες το 3,4%. Η παραγωγή ασφαλίστρων το 2019 έφτασε τα 508 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 17% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

ο Όμιλος Eurolife FFH έδωσε προτεραιότητα το 2019 σε επενδύσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ψηφιακών εργαλείων και υποδομών με έργα που άγγιξαν στα 2,6 εκατ., καθώς και σε συνεχή αναπροσαρμογή και αναβάθμιση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών του. Το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών αποτυπώνεται στην υψηλή παραγωγή, με εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ύψους 508 εκατ. (αύξηση 17% σε σχέση με το 2018), και στη σημαντική αύξηση του δείκτη Ισοδύναμων Ετησιοποιημένων Ασφαλίστρων (APE), ύψους 15%.

Όπως επισήμανε ο κ.Σαρρηγεωργίου, οι σημαντικές επιδόσεις του ομίλου, σε συνδυασμό με μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες και έργα, θέτουν τα θεμέλια για μια σθεναρή αντιμετώπιση των προκλήσεων της τρέχουσας χρονιάς.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι το πρώτο δίμηνο ξεκίνησε σαφώς ανοδικά, στη συνέχεια παρατηρήθηκε μια έντονη υποχώρηση νέων εργασιών έως τον Απρίλιο, ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι νέες εργασίες δείχνουν να επανέρχονται στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Παράλληλα, δεν έχει παρατηρηθεί έξαρση ακυρώσεων παλαιότερων συμβολαίων κατά τη φετινή περίοδο.

«Παραμένω επιφυλακτικός για την πορεία του 2020 και καθαρότερη εικόνα θα έχουμε διαμορφώσει μετά το καλοκαίρι. Θεωρώ ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την ανάγκη της ασφάλισης, ωστόσο θέλω να δω το πόσο θα μειωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών και το κατά πόσο αυτό θα αποτρέψει κάποιους πελάτες μας από το να ασφαλιστούν. Σε κάθε περίπτωση, είναι επιβεβλημένη η θέσπιση φορολογικών κινήτρων, πράγμα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Επίσης, η πανδημία ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μεγάλων κινδύνων που διατρέχουν οι Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για τα συμβόλαια ιδιωτικής υγείας, ενώ σημείωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν μπορεί πλέον να ασφαλιστεί. Ωστόσο πολλές ασφαλιστικές αλλάζουν τα συμβόλαια προσθέτοντας όσες δεν είχαν και την κάλυψη του κινδύνου της πανδημίας. Όμως, ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε πως η κάλυψη μιας πανδημίας απαιτεί την συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, καθώς είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη να συζητείται στο εξωτερικό.

Ο κ.Σαρρηγεωργίου, πάντως, δήλωσε αισιόδοξος για την εικόνα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και της Eurolife τα επόμενα πέντε χρόνια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Voria.gr τόνισε ότι στο τέλος της πενταετίας τα μεγέθη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς θα βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα μειώνοντας την απόσταση από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Παράλληλα, η Eurolife FFH επενδύει στη νέα εποχή και είναι συντονισμένη με τους πελάτες που αυξάνονται και μεγαλώνουν. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας της Fairfax Financial Holdings στο μετοχικό της κεφάλαιο. «Είμαστε οικονομικά ισχυροί και κοιτάμε το μέλλον με θετικό τρόπο», σημείωσε.

Η νέα ταυτότητα της Eurolife

O κ Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε και στη νέα ταυτότητα της Eurolife που παρουσιάστηκε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως είπε τα τελευταία τέσσερα χρόνια που η Fairfax Financial Holdings είναι ο βασικός μέτοχος της Eurolife ο όμιλος πέτυχε συνολικά 520 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τα 177 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ήταν λειτουργικά και τα υπόλοιπα επενδυτικά.

"Στόχος μας, με τον βασικό μας μέτοχο αλλά και τον όμιλο της Eurobank που διατηρεί το 20%, είναι να δημιουργούμε αξία με συνέχεια και συνέπεια για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ σημαντικό παραμένει ένα μέρος των κερδών μας να επιστρέφει πίσω στην κοινωνία”, τόνισε.

Σύμφωνα με τη Eurolife, «η ανάπτυξη και η εξέλιξη του δικτύου συνεργατών του είναι βασική προτεραιότητα για τον Όμιλο Eurolife FFH, γι’ αυτό και δίνει ιδιαίτερη αξία σε δραστηριότητες για την εκπαίδευση και την κατάρτισή του. Συνολικά, μέσα στο 2019, πραγματοποιήθηκαν 314 εκπαιδευτικές συναντήσεις, με περισσότερες από 1.200 ώρες εκπαίδευσης, για όλα τα συνεργαζόμενα δίκτυα, και περισσότερους από 7.000 συμμετέχοντες».

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, το ανθρώπινο δυναμικού του ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 5% έναντι του 2018, με προσλήψεις νέων ταλαντούχων στελεχών, από διαφορετικούς κλάδους και ειδικότητες, ενώ οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την κατάρτισή των ανθρώπων του οργανισμού ξεπέρασαν τις 4.000 ώρες».

Το 2019, ο όμιλος ανακοίνωσε ένα πανελλαδικής εμβέλειας πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, μέσω του οποίου κάνει πραγματικότητα τη δέσμευσή του να επιστρέφει μέρος της κερδοφορίας του στην κοινωνία κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με κορυφαίους οργανισμούς της χώρας, για την από κοινού υλοποίηση ουσιαστικών δράσεων ευαισθητοποίησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις επτά μηνών από την ανακοίνωση του προγράμματος ΕΚΕ, ο ασφαλιστικός όμιλος Eurolife FFH ανέπτυξε δράσεις σε περισσότερες από 15 περιοχές της χώρας:

- 21 ωφελούμενες έγκυες γυναίκες στην Πάτμο και τους Δελφούς, με 12 γεννήσεις ήδη, σε συνεργασία με τη HOPEgenesis
- Περισσότεροι από 40.000 παιδιά, ενήλικες και γονείς «ταξίδεψαν» στον Κυκλαδικό πολιτισμό, μέσα από κοινές δράσεις με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
- Υποστήριξη του καλλιτεχνικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη σεζόν 2019-2020, το οποίο έχουν ήδη παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, ενώ πάνω από 3.500 παιδιά και ενήλικες παρακολούθησαν την εκπαιδευτική παράσταση όπερας κουκλοθέατρου, σε 9 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας
- Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι ευάλωτων ομάδων και παιδιά υποστηρίχθηκαν μέσω εθελοντικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ethelon
- Συνεργασία με το περιοδικό δρόμου Σχεδία, αγοράζοντας 4.200 τεύχη σε ετήσια βάση για όλους τους εργαζόμενους, δράση με την οποία υποστηρίζονται οι ωφελούμενοι του περιοδικού

Εξάλλου, ο όμιλος έχοντας πλήρη συναίσθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα λόγω του COVID-19, προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε συγκεκριμένες ενέργειες, με αποδέκτες τους πελάτες, τους συνεργάτες, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Με κριτήριο την ασφάλεια του προσωπικού του, εφάρμοσε με αμεσότητα σύστημα εργασίας από το σπίτι, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του. Παράλληλα, έθεσε τα ψηφιακά εργαλεία του ως τα κύρια μέσα επικοινωνίας και συναλλαγής με τους πελάτες και τους συνεργάτες του, διευκολύνοντας την εξυπηρέτησή τους.

Σε συνεργασία με το ΜΚΣ Δεσμός και το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, προχώρησε σε δωρεά υγειονομικού υλικού, ιατρικού εξοπλισμού, και ειδών απολύμανσης και υγιεινής στις 50 δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, σε όλη την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι προσφέρει σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τρεις μήνες δωρεάν σε όλα τα συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτου, για ένα έτος συνεχούς ασφάλισης, ενώ ένα αντίστοιχο πλάνο εκπτώσεων στα συμβόλαια αυτοκινήτου ενεργοποιήθηκε και για υφιστάμενους και νέους πελάτες.