Skip to main content

Ήρθε η νέα εποχή για τον σακχαρώδη διαβήτη

Οι νεότερες αντλίες ινσουλίνης δεν φέρουν σετ έγχυσης με καθετήρα, είναι μιας χρήσης και αυτοκόλλητες σε μέγεθος μικρότερο του σπιρτόκουτου.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν την αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης για την αντιμετώπιση της νόσου. Κύριο κίνητρό τους είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, εφόσον δεν έχουν πια την ανάγκη να κάνουν πολλές ενέσεις ινσουλίνης την ημέρα. Υπάρχουν δε και άλλα πλεονεκτήματα, όπως η σαφής βελτίωση του μεταβολικού ελέγχου και η μείωση των επεισοδίων υπογλυκαιμίας.

Η εντατικοποιημένη ινσουλινοθεραπεία επηρεάζει τον τρόπο ζωής των ατόμων με διαβήτη και ειδικότερα των εγκύων με διαβήτη τύπου Ι. Οι πολλές ενέσεις ινσουλίνης την ημέρα απαιτούν πολύ χρόνο και πρέπει να προγραμματίζονται και να ενσωματώνονται στην καθημερινή ζωή.

Η αντλία τοποθετείται εξωτερικά στο σώμα, π.χ. στη ζώνη ή στην τσέπη, και χορηγεί συνεχώς μια ρυθμιζόμενη ποσότητα ινσουλίνης ταχείας δράσης ή αναλόγου ινσουλίνης ταχείας δράσης (βασικός ρυθμός) μέσω ενός σετ έγχυσης που καταλήγει σε έναν λεπτό καθετήρα, ο οποίος μπαίνει κάτω από το δέρμα. Η αντλία ζυγίζει 110-120 γραμμάρια μαζί με τις μπαταρίες και είναι τόσο μικρή όσο μια πιστωτική κάρτα.




Το σετ έγχυσης και το σημείο τοποθέτησής του στο δέρμα θα πρέπει να αλλάζουν κάθε τρεις ημέρες, προκειμένου να αποφεύγονται οι λοιμώξεις, η απόφραξη του καθετήρα και οι σκληρύνσεις του δέρματος ή άλλοι ερεθισμοί. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στη χρήση της αντλίας, όμως σύντομα η αλλαγή του καθετήρα γίνεται ρουτίνα.

Οι νεότερες αντλίες ινσουλίνης δεν φέρουν σετ έγχυσης με καθετήρα, είναι μιας χρήσης και αυτοκόλλητες σε μέγεθος μικρότερο του σπιρτόκουτου. Μάλιστα, η διαχείρισή τους γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη.



Οι αντλίες ινσουλίνης υποστηρίζονται από τους καταγραφείς που παρέχουν 24ωρη συνεχή καταγραφή των επιπέδων ινσουλίνης. Οι καταγραφείς είναι αισθητήρες μεγέθους ίσου με κέρμα 2 ευρώ που τοποθετούνται στην κοιλιακή χώρα ή στο αντιβράγχιο.

Συνεχής καταγραφή επιπέδων σακχάρου

  

Η επικοινωνία του καταγραφέα με την αντλία μέσω Bluetooth και η δυνατότητα χρήσης ειδικών εφαρμογών έχουν φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση του διαβήτη δημιουργώντας το υβριδικό κλειστό σύστημα. Η τεχνολογία έχει επομένως επιτρέψει τη μερική αυτοματοποίηση της έγχυσης της απαιτούμενης ποσότητας ινσουλίνης από την αντλία διαβάζοντας προηγουμένως τα επίπεδα σακχάρου που δίνει ο αισθητήρας του καταγραφέα. Έτσι, είμαστε  ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του τεχνητού παγκρέατος, οπότε ο ασθενής δεν θα χρειάζεται να παρεμβαίνει στη χορήγηση ινσουλίνης από την αντλία.

Η χρήση της  αντλίας ινσουλίνης στην εγκυμοσύνη



Οι κίνδυνοι μιας εγκυμοσύνης για μια γυναίκα με διαβήτη δεν είναι σήμερα πολύ περισσότεροι από αυτούς των γυναικών χωρίς διαβήτη, με την προϋπόθεση όμως να διατηρούνται τα επίπεδα γλυκόζης αίματος συνεχώς σχεδόν στα φυσιολογικά όρια. Γι’ αυτό μια από τις κυριότερες ενδείξεις για την τοποθέτηση αντλίας ινσουλίνης είναι ο προγραμματισμός εγκυμοσύνης σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη.

Στην ιδανική περίπτωση μια γυναίκα με διαβήτη θα πρέπει να διατηρεί φυσιολογικές τιμές γλυκόζης αίματος τουλάχιστον για τρεις μήνες πριν μείνει έγκυος. Για τον λόγο αυτό όσο γρηγορότερα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε την αντλία ινσουλίνης τόσο καλύτερα. Μπορεί βέβαια η θεραπεία με αντλία ινσουλίνης να αρχίσει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες με διαβήτη που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν αντλία ινσουλίνης συνέχισαν τη χρήση της και μετά τη γέννηση του παιδιού τους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές διακυμάνσεις των αναγκών σε ινσουλίνη κατά τον θηλασμό. Ένας άλλος λόγος είναι ότι ο ερχομός του νέου μέλους της οικογένειας φέρνει συνήθως τα «πάνω-κάτω» στην καθημερινή ζωή της μητέρας. Η ευελιξία της θεραπείας είναι τότε απαραίτητη.

Ειδικό Ιατρείο Τεχνολογίας στον Σακχαρώδη Διαβήτη

Στο Ειδικό Ιατρείο Τεχνολογίας στον Σακχαρώδη Διαβήτη της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης παρέχεται η δυνατότητα:

-Εκπαίδευσης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στη διαχείριση της νόσου
⦁    διατροφή,
⦁    χρήση ινσουλίνης,
⦁    αυτοέλεγχος,
⦁    24ωρες καταγραφές γλυκόζης,
⦁    επείγουσες καταστάσεις, π.χ. υπογλυκαιμία, υπεργλυκαιμία, σοβαρές ασθένειες

-Τοποθέτησης αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης και συσκευών συνεχούς καταγραφής γλυκόζης-«υβριδικό τεχνητό πάγκρεας».

-Εκπαίδευσης και 24ωρης υποστήριξης για άτομα με αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης-«τεχνητό πάγκρεας».

-Ειδικού Ιατρείου Διαβήτη Κύησης και προγραμματισμού εγκυμοσύνης σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Επίσης, το τμήμα Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού παρέχει τη δυνατότητα:

⦁    βραχείας νοσηλείας σε άτομα με ενδοκρινικά νοσήματα, κυρίως πρωτοεμφανιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη, προσφέροντάς τους την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και εκπαίδευση για τον τρόπο διαχείρισης της αγωγής τους (π.χ. ινσουλινοθεραπεία) και τα νέα δεδομένα στη ζωή τους.
⦁    βραχείας νοσηλείας σε άτομα με εγκατεστημένο διαβήτη για την αντιμετώπιση των επιπλοκών, την επίτευξη καλύτερης ρύθμισης και την εκπαίδευση στην ινσουλινοθεραπεία.

Το τμήμα συμμετέχει και στη διεξαγωγή εγκεκριμένων κλινικών μελετών σε διεθνές επίπεδο, που αφορούν νέα φάρμακα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

INFO

Zαδάλα Μούσλεχ MD,PhD
Ενδοκρινολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Dr. Μαρία Σώμαλη MD, PhD
Ενδοκρινολόγος    
Διδάκτωρ Σχολής Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης