Skip to main content

Eurosnack: Μια οικογενειακή ιστορία 36 ετών στους επικαλυμμένους ξηρούς καρπούς

Η εταιρεία, που ξεκίνησε από την Αθήνα και μετεγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999, υλοποίησε πρόσφατα επένδυση για την παραγωγή corn nuts στη Σίνδο

Γνωρίζει τους επικαλυμμένους ξηρούς καρπούς όσο λίγοι. Άλλωστε, τα τελευταία 36 χρόνια δεν σταματά να εμπνέεται και να δημιουργεί νέα προϊόντα με ασυνήθιστες γεύσεις, από τσίλι και γουασάμπι μέχρι πάπρικα και πίτσα. Με δύο γενιές στο τιμόνι, τον πατέρα και ιδρυτή Κωνσταντίνο Σκαλτσά και την 33χρονη κόρη του, Φωτεινή, η Eurosnack, από την έδρα της στη Συμμαχική Οδό, στην Ιωνία Θεσσαλονίκης, επενδύει τα τελευταία χρόνια συνεχώς στην εξέλιξή της. Μάλιστα, το 2019 υλοποίησε επένδυση 3 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής corn nuts, επιφάνειας 2.000 τ.μ., στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, μπαίνοντας σε ένα νέο παραγωγικό πεδίο, πέραν των επικαλυμμένων ξηρών καρπών.

Σήμερα η εταιρεία, που απασχολεί 22 εργαζομένους, διαθέτει συνολικά 13 κωδικούς, που απευθύνονται στον κλάδο HORECA και τροφοδοτεί πελάτες χονδρικής, λιανικής και μεταποιητές. Εντός της επόμενης διετίας μάλιστα σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά άλλα δύο νέα προϊόντα, με κριτήριο τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, θέλοντας πάντα να εισφέρει νέες ιδέες στον κλάδο και να δημιουργεί είδη που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, πραγματοποιεί εξαγωγές σε Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Πολωνία, Κύπρο και Αλβανία.

«Είμαστε η μοναδική εταιρεία με όλη αυτή τη γκάμα επικαλυμμένων ξηρών καρπών και απόλυτα εξειδικευμένη στο αντικείμενο αυτό» λέει στη Voria η Φωτεινή Σκαλτσά.

Η αρχή στην Αθήνα και ο σεισμός που άλλαξε τη ρότα

Η οικογένεια Σκαλτσά δημιούργησε τη Eurosnack το 1986 στην Αθήνα. Ο Κωνσταντίνος Σκαλτσάς, έχοντας εργαστεί σε εταιρείες του κλάδου, θέλησε να ασχοληθεί με την παραγωγή επικαλυμμένων ξηρών καρπών στην Ελλάδα, που μέχρι τότε ήταν κατά κύριο λόγο εισαγόμενοι. Αποφάσισε έτσι να τολμήσει να ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Ένας σεισμός όμως έμελλε να αλλάξει την πορεία της Eurosnack. Το 1999 οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στη μονάδα της στην Αθήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό ανάγκασαν τον Κωνσταντίνο Σκαλτσά να ξεκινήσει από την αρχή, αυτή τη φορά σε μια νέα πόλη, τη Θεσσαλονίκη. Οι πρώτες της εγκαταστάσεις ήταν μάλιστα στο Καλοχώρι, όπου έμεινε μέχρι το 2004, οπότε και μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Συμμαχική Οδό.

Η Φωτεινή Σκαλτσά μπήκε στην εταιρεία το 2011, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της στα οικονομικά. Ουσιαστικά όμως βρισκόταν πάντα στην επιχείρηση, παρατηρώντας και μαθαίνοντας τα μικρά της μυστικά. Θυμάται μάλιστα στην ηλικία των 8 χρονών να συσκευάζει τα σακουλάκια των ξηρών καρπών με τον παππού της, «χτίζοντας» μέσα της, χωρίς να το ξέρει, την αγάπη της για την οικογενειακή επιχείρηση. Με την επίσημη είσοδό της στη Eurosnack πέρασε από όλα τα πόστα. Ξεκίνησε από την παραγωγή, για να καταλάβει την ουσία του προϊόντος και έκτοτε άρχισε σταδιακά να προσθέτει νέα κομμάτια, φτάνοντας σε μια γενικότερη εποπτεία, αλλά και στον έλεγχο των προμηθειών. Ο πατέρας της μάλιστα, που ασχολείται πλέον περισσότερο με το τεχνολογικό κομμάτι και είναι ο ιθύνων νους για τις ιδέες, την έρευνα, αλλά και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, της άφηνε από την πρώτη στιγμή χώρο, για να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες της.

«Παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της αγοράς. Για παράδειγμα, πριν από τη δημιουργία της νέας μονάδας παραγωγής corn nuts κάναμε έρευνα αγοράς για χρόνια» λέει η Φωτεινή Σκαλτσά.