Skip to main content

Εurovision 2023: Πώς μπορείτε να επιλέξετε το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Εβδομήντα φίλοι και φίλες της Eurovision θα αποτελέσουν τα μέλη της Επιτροπής Κοινού μαζί με την Επιτροπή της ΕΡΤ για την επιλογή ελληνικού τραγουδιού

Η ΕΡΤ προσαρμόζοντας φέτος τη διαδικασία επιλογής της ελληνικής συμμετοχής στην Εurovision βάσει των νέων κανονισμών της EBU, αποφάσισε τη συμμετοχή και του κοινού.

Συγκεκριμένα, εβδομήντα φίλοι και φίλες της Eurovision θα αποτελέσουν τα μέλη της «Επιτροπής Κοινού» και θα έχουν μαζί με την Επιτροπή της ΕΡΤ τη δυνατότητα να μετέχουν ενεργά στην τελική φάση της επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα τον προσεχή Μάιο στο Λίβερπουλ.

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της «Επιτροπής Κοινού» και να ψηφίσουν το τραγούδι που προτιμούν, μπορούν να υποβάλουν αίτημα συμμετοχής στο site  https://eurovision.ert.gr και στο ειδικό πεδίο που έχει διαμορφωθεί.

Η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα θα ανοίξει αύριο, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, στις 10 το πρωί και θα παραμείνει ανοιχτή για 48 ώρες, έως το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, επίσης στις 10 το πρωί.

Τα εβδομήντα μέλη της Επιτροπής θα προκύψουν ύστερα από κλήρωση και διαδικασία που διασφαλίζει το αδιάβλητο και την ηλικιακή αντιπροσωπευτικότητα του κοινού της Eurovision. Συγκεκριμένα θα κληρωθούν 25 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών, 20 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 25-34, 15 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 35-44 και 10 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 45+.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.

Το τραγούδι της Ελλάδας θα προκύψει από συνδυασμό των δύο αποτελεσμάτων, τόσο της Επιτροπής Κοινού όσο και της 7μελούς Επιτροπής της ΕΡΤ, με συντελεστή βαρύτητας 50,6% στην ψήφο της Επιτροπής Κοινού, έναντι 49,4% της ψήφου της Επιτροπής της ΕΡΤ. Δηλαδή ακριβώς όπως θα προκύψει το νικητήριο τραγούδι στον Τελικό της Εurovision 2023, ύστερα από την πρόσφατη αλλαγή στους κανόνες ψηφοφορίας. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΡΤ ακολουθεί αυτή τη διαδικασία για την ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής.

Ο 67ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision θα διεξαχθεί στο Λίβερπουλ στις 9, 11 και 13 Μαΐου 2023.