Skip to main content

ΕΥΑΘ: Αυτό είναι το κέρδος από την ανακύκλωση των μαγειρικών λαδιών

Η ΕΥΑΘ εξηγεί ποιο είναι το κέρδος της εταιρείας από το μήνυμά της... «φέρτε μας το λάδι σας κι εμείς θα το δώσουμε για ανακύκλωση».

Γιατί να µαζεύει η ΕΥΑΘ χρησιμοποιημένα λάδια από τις κουζίνες; Ποιο το κέρδος από το μήνυμά της... φέρτε μας το λάδι σας κι εμείς θα το δώσουμε για ανακύκλωση;

«Γιατί τα λάδια που πετιούνται σε νεροχύτες και αποχετεύσεις προκαλούν εµφράξεις στους αγωγούς και στα αντλιοστάσια των δικτύων ενώ χρειάζονται επιπλέον επεξεργασία στους βιολογικούς καθαρισµούς», επισημαίνει η εταιρεία. Οι αποφράξεις-προσθέτει- χρειάζονται επεμβάσεις των τεχνικών συνεργείων, κοστίζουν χιλιάδες ευρώ και πολλές εργατοώρες που σπαταλούνται ενώ όσα λάδια καταλήγουν εκτός δικτύων αποχέτευσης, ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής µας».

Η προσπάθεια έχει αποδώσει μέχρι τώρα περίπου 50 λίτρα χρησιμοποιούμενων μαγειρικών λαδιών τα οποία συνέλεξε η εταιρεία «Revive» για λογαριασμό της ΕΥΑΘ ΑΕ από τα πέντε σημεία που «έστησε» η Βορειοελλαδική επιχείρηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης και αξιοποιήθηκαν για την παραγωγή βιοντίζελ, όπως επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της εταιρείας ανακύκλωσης λαδιού, Μιχάλης Γεράκης. Το βιοντίζελ είναι ένα εναλλακτικό καύσιµο, βιοδιασπώµενο, φιλικό στο περιβάλλον, µε µειωµένη εκποµπή αιθάλης και διοξειδίου του άνθρακα. Η χρήση του βοηθά στη µείωση των συνεπειών από "το φαινόμενο του θερµοκηπίου" και η παραγωγή του είναι το τελικό αποτέλεσμα του καλέσματος που απευθύνει η ΕΥΑΘ- κατ ουσίαν- για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.

«Η εστία του προβλήματος εντοπίζεται στους καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως στο ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και πολύ λιγότερο στους οικιακούς καταναλωτές» επισημαίνει ο διευθυντής Δικτύων Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ ΑΕ, Χρήστος Τραγανός, υπογραμμίζοντας ότι «εάν το 100% είναι ένας αριθμός Χ τότε τα συνεργεία της ΕΥΑΘ πηγαίνουν ως και 500% συχνότερα σε δίκτυα αποχέτευσης που είναι χωροθετημένα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, έναντι όλων των υπόλοιπων περιοχών, για να τα αποφράξουν. Και στη συνέχεια, αφού τα καθαρίσουν μεταφέρουν όλα τα φερτά υλικά και λίπη από τις αναρροφήσεις στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού».

«Δυστυχώς η περιβαλλοντική ευσυνειδησία λείπει, αν και το μόνο που χρειάζεται είναι η εναπόθεση των χρησιμοποιούμενων λαδιών στις συσκευασίες που παρέχονται δωρεάν από εταιρείες ανακύκλωσης και οι οποίες φροντίζουν και για τη μεταφοράς τους. Δεν είναι -πρόσθεσε ο κ Τραγανός- τα εκατομμύρια ευρώ που σπαταλούνται επειδή κάποιοι δεν χρησιμοποιούν τους λιποσυλλέκτες, τους οποίους οφείλουν να διαθέτουν βάσει νόμου, είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, του Θερμαϊκού κόλπου που όλοι παλεύουμε να διατηρούμε ασφαλή και υγιή».

Η Revive συνέλεξε το 2019 από τη Θεσσαλονίκη, συνολικά 400 τόνους λίτρα χρησιμοποιούμενων λαδιών και 3.400 τόνους από όλη την ελληνική επικράτεια. Κατά μέσο όρο η εταιρεία συλλέγει ετησίως από την Ελλάδα 2.500 τόνους χρησιμοποιούμενου λαδιού όλων των τύπων, που καταλήγεισε παραγωγή 2000 τόνων βιοντίζελ, σύμφωνα με τον κ. Γεράκη.

Υπογραμμίζοντας ότι «έχει γίνει πρόοδος», ωστόσο ο κ. Γεράκης τονίζει ότι «στη χώρα μας το εγχείρημα δεν προχωρά με γοργό ρυθμό, κυρίως λόγω έλλειψης παιδείας και ενημέρωσης και δευτερευόντος εξαιτίας της κουλτούρας μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ