Skip to main content

ΕΥΑΘ: Αναθεωρείται το επενδυτικό - Σε 4 χρόνια νερό σε νέες περιοχές

Η αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 176 εκατ. ευρώ και με χρονικό ορίζοντα το 2024 θα γίνει με τη βοήθεια του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Στην αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους περίπου 178 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2024 προχωρά η διοίκηση της ΕΥΑΘ. Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Νάρκισσος Γεωργιάδης στη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με δημοσιογράφους η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2020 και δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις στο δίκτυο ύδρευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος θα γίνει με τη βοήθεια του ΤΕΕ/ΤΚΜ και ενδεχομένως οι αλλαγές που θα υπάρχουν στο τεχνικό κομμάτι να επηρεάσουν και το ύψος του προϋπολογισμού.

«Την προηγούμενη δεκαετία η ΕΥΑΘ έδωσε έμφαση στην αποχέτευση για να προστατευτεί ο Θερμαϊκός και έτσι δυστυχώς μείναμε πίσω στα δίκτυα ύδρευσης. Οι επενδύσεις θα αφορούν έργα εκσυγχρονισμού λόγω παλαιότητας και στην ανάπτυξη για να πάμε σε νέες περιοχές», τόνισε ο κ.Γεωργιάδης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα χρειαστούν τέσσερα με πέντε χρόνια για να δοθεί νερό σε νέες περιοχές καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η επέκταση του εργοστασίου επεξεργασίας νερού στον Αλιάκμονα και να δημιουργηθούν τα δίκτυα.

Όπως ανακοίνωσε ο διαγωνισμός για την επέκταση του εργοστασίου, ώστε να διπλασιαστεί η παροχή νερού στην πόλη στα 300.000 κυβικά μέτρα, είναι προϋπολογισμού 24 εκατ.ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και βγήκε στον αέρα πριν από δύο εβδομάδες. Αναμένεται, δε, να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν προσφυγές Μάιο-Ιούνιο του 2020.

Ταυτόχρονα ο κ.Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι το έργο της επισκευής του αγωγού της Αραβησσού προχωράει και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα υπογραφεί η πρώτη επιμέρους σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Η συμφωνία-πλαίσιο, που αφορά το έργο «ενίσχυσης- επισκευής του υδαταγωγού Αραβησσού», προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ, έχει ήδη υπογραφεί, ενώ θα αξιοποιηθεί και σχετική επικαιροποιημένη μελέτη του ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ, Γ. Πενέλη. Η επισκευή του αγωγού εν λειτουργία είναι εφικτή, καθώς ολοκληρώθηκε το έργο σύνδεσης των υδραγωγείων Αλιάκμονα – Αραβησσού και έχει εκλείψει πλέον ο κίνδυνος να μείνει η πόλη χωρίς νερό, σε περίπτωση ρήξης του παλαιού αγωγού της Αραβησσού.

Κατά τον ίδιο, από το επενδυτικό πρόγραμμα που είχε αποφασιστεί προ διετίας από την τότε διοίκηση της ΕΥΑΘ έχουν υλοποιηθεί ελάχιστα έργα μέχρι σήμερα. Ο κ.,Γεωργιάδης σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μία πολιτική συγκέντρωσης χρημάτων στα ταμεία και αποφυγής επενδύσεων που δημιουργούν αποσβέσεις προς όφελος των αποτελεσμάτων.

Στους στόχους της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ.Γεωργιάδη, είναι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. «Να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η ΕΥΑΘ. Πρέπει να μπει ο πελάτης στο επίκεντρο» σημείωσε.