Skip to main content

ΕΥΑΘ: Το Υπερταμείο έβαλε ανθρώπους της αγοράς στο ΔΣ

Τι αποφάσισε η εξ αναβολής έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΥΑΘ – Το ζήτημα που προκύπτει από την ισοψηφία στο νέο διοικητικό συμβούλιο

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής νέων μελών στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΑΘ, καθώς και ο ορισμός της επιτροπής ελέγχου της εταιρείας.

Η εξ αναβολής έκτακτη ΓΣ της ΕΥΑΘ εξέλεξε δύο ανθρώπους της αγοράς ως μέλη στο ΔΣ, κατόπιν εισήγησης του Υπερταμείου, στο οποίο έχει υπαχθεί η εταιρεία. Πρόκειται για τους Νίκο Κλείτου, ορκωτό λογιστή και πρώην οικονομικό διευθυντή της Μασούτης ΑΕ και Γρηγόρη Πενέλη, πολιτικό μηχανικό και επικεφαλής της Penelis Consulting Engineers. Οι δύο παραπάνω εξελέγησαν ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ με πενταετή θητεία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο ΔΣ της ΕΥΑΘ είναι 10μελές, καθώς δεν καλύφθηκε η θέση της παραιτηθείσας β' αντιπροέδρου, Στέλλα Βαλάνη, αλλά των Εύδοξου Πετρίδη και Μαρίνας Κουρή. Η παραπάνω εξέλιξη ενδέχεται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στη λήψη αποφάσεων για ζητήματα που «καίνε» την ΕΥΑΘ, όπως το μισθολογικό και το καθεστώς διαχείρισης του διυλιστηρίου. Και αυτό γιατί, ενώ η νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου του ΔΣ, στο καταστατικό της εταιρείας υπάρχει ρητή αναφορά – που υπερισχύει της ελληνικής νομοθεσίας – ότι η ψήφος του προέδρου μετρά ως μία. Λύση στο παραπάνω ζήτημα πιθανόν να δοθεί κατά την τακτική ΓΣ της ΕΥΑΘ, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο.

Παράλληλα, η ΓΣ της ΕΥΑΘ αποφάσισε την ανασυγκρότηση της επιτροπής ελέγχου, στην οποία θα μετέχουν οι εξής: Νίκος Κλείτου πρόεδρος, Παναγιώτης Γκόγκος μέλος, και Πέτρος Σαμαράς μέλος. Η θητεία τους λήγει στις 10/5/2021.