Skip to main content

ΕΥΕ: Αδιάρρηκτη η σχέση νερού και κλιματικής αλλαγής

Η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των πλημμυρών, της ξηρασίας, της έλλειψης και της ρύπανσης, αναφέρει η ΕΥΕ.

Τη σπουδαιότητα της ορθής διαχείρισης του νερού, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση (E.Y.E.) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας Νερού 2020, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.

Στην ανακοίνωση της ΕΥΕ αναφέρεται πως το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2020 είναι «Νερό και Κλιματική Αλλαγή» και η αδιάρρηκτη διασύνδεσή τους. “Η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των πλημμυρών, της ξηρασίας, της έλλειψης και της ρύπανσης, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και συνεισφέρει στη συνδυασμένη επίτευξη των Στόχων 6 και 13 του Ο.Η.Ε. για τη βιώσιμη ανάπτυξη” αναφέρει η ΕΥΕ. Το φετινό επικοινωνιακό μήνυμα του Ο.Η.Ε. «δεν περισσεύει χρόνος για αναμονή» αναδεικνύει τη σημασία της έγκαιρης λήψης μέτρων και εφαρμογής πρακτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής. 

Η Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση, όπως αναφέρει ο πρόεδρός της, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Καρπούζος, μέσω διαφόρων δράσεων που αναπτύσσει, από την ίδρυσή της το 1981, συμμετέχει ενεργά στα επιστημονικά δρώμενα στο αντικείμενο του νερού. Οι επιστημονικές εργασίες που παρουσιάζονται και δημοσιεύονται στα τακτικά Πανελλήνια Συνέδρια της Ε.Υ.Ε. και στο επιστημονικό της Περιοδικό «Υδροτεχνικά», αποτελούν έναν κόμβο ενημέρωσης της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας για τις σύγχρονες ερευνητικές εξελίξεις και τις πρακτικές εφαρμογές τεχνολογιών και εργαλείων στην επίλυση προβλημάτων της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των υδατικών πόρων στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Η Ε.Υ.Ε. ανέδειξε έγκαιρα την ανάγκη προσαρμογής της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην κλιματική αλλαγή από το 2009, όπου ετέθη ως βασικό θέμα του τακτικού της Πανελληνίου Συνεδρίου. Τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με το νερό εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, που αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας της σύγχρονης αλλά και μελλοντικής κοινωνίας. Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής χρειάζεται τη διαρκή ενεργό συμμετοχή όλων μας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Τέλος, η ΕΥΕ υπενθυμίζει ότι το νερό είναι βασικός μας σύμμαχος στην πρόληψη και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου COVID-19.