Skip to main content

ΕΒΕΘ: Στηρίζει την κατασκευή σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Αμφιλοχία

Να γίνει συστηματικότερη έρευνα για την εφαρμοσιμότητα και άλλων τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνει στην επιστολή το Επιμελητήριο

Την προώθηση και κατασκευή του αντλησιοταμιευτικού Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Αμφιλοχίας επικροτεί με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Παρόμοιοι Σταθμοί μπορούν να κατασκευαστούν και σε άλλα μέρη της χώρας μας με ανάλογο φυσικό ή τεχνητό ανάγλυφο και είναι σημαντικό να εντοπισθούν οι περιοχές αυτές. Παράλληλα, πρέπει να γίνει συστηματικότερη έρευνα για την εφαρμοσιμότητα και άλλων τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει το Επιμελητήριο.

Η επιστολή, που υπογράφεται από τον Ά Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, είναι η ακόλουθη:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το ΕΒΕΘ θεωρεί, όπως καταδείχθηκε και στη συζήτηση που διεξήχθη με την ενεργή παρουσία σας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 22.03.2022, ως άκρως σημαντική για την απεξάρτηση της χώρας μας από υδρογονάνθρακες και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας την πραγματοποίηση επενδύσεων που στοχεύουν στην αποθήκευση ενέργειας.

Για το λόγον αυτό επικροτεί την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης, και σας συγχαίρει γι’ αυτό, με την οποία διευκολύνεται και προωθείται η κατασκευή και λειτουργία του Αντλησιοταμιευτικού Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Αμφιλοχίας.

Παρόμοιοι Σταθμοί μπορούν να κατασκευαστούν και σε άλλα μέρη της χώρας μας με ανάλογο φυσικό ή τεχνητό ανάγλυφο και είναι σημαντικό να εντοπισθούν οι περιοχές αυτές.

Παράλληλα, πρέπει να γίνει συστηματικότερη έρευνα για την εφαρμοσιμότητα και άλλων τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης έχει εκδώσει και καταστήσει διαθέσιμο στο διαδίκτυο, ένα εγχειρίδιο που περιγράφει τις τεχνολογίες αυτές. Άλλωστε σημαντικά ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως αφιερώνουν τους αντίστοιχους πόρους για την ανάπτυξη παρόμοιων τεχνολογιών.

Για τον λόγο αυτό, συνδέσαμε την πρότασή μας που αποτυπώνεται στην από 18.05.2022 επιστολή μας προς εσάς με την ανάπτυξη επαρκούς δικτύου σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΒΕΘ είχε αποστείλει, κατά την ανωτέρω ημερομηνία, επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα, που περιλάμβανε πρόταση για την αξιοποίηση των φυσικών και τεχνητών λιμνών της χώρας μας, μέσω της εγκατάστασης σε αυτές πλωτών φωτοβολταΐκών πάρκων, με ενσωματωμένες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας.