Skip to main content

ΕΒΕΘ: Ζητεί online έκδοση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας

Διευκολύνσεις στη διαδικασία έκδοσης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας εξ αποστάσεως ζητεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Την αποσυμφόρηση υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και των ΔΟΥ από τη φυσική παρουσία συναλλασσόμενου κοινού προτείνει με αντίστοιχες επιστολές του στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση και στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργο Πιτσιλή το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, για την περίπτωση του e-ΕΦΚΑ το ΕΒΕΘ προτείνει να καταστεί άμεσα δυνατή η χορήγηση και παραλαβή αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω του διαδικτύου, δίχως τη φυσική παρουσία του αιτούντος στα καταστήματα του e-ΕΦΚΑ, για τις επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους από ασφαλιστικές εισφορές και τηρούν τους όρους της ρύθμισης ή/και, εφαρμόζοντας τις ειδικές διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, έχουν αναστείλει την καταβολή των σχετικών οφειλών τους.

“Όπως γνωρίζετε, το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας χορηγείται - μεταξύ των άλλων - ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δανείων, που έχουν εγκριθεί για τη στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. Από την επιχειρηματική κοινότητα προσλαμβάνεται ως τουλάχιστον αντιφατικό και ως απόδειξη ανεπαρκούς συντονισμού η υποχρέωση των επιχειρήσεων της παραπάνω κατηγορίας να προσέρχονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να λάβουν το σχετικό αποδεικτικό. Ενόψει των ανωτέρω, κύριε Υπουργέ, θεωρούμε απαραίτητο να διευκολύνετε την επιχειρηματική δραστηριότητα, που η άσκηση της έχει καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής υπό τις παρούσες συνθήκες, προχωρώντας στην έκδοση των αναγκαίων αποφάσεων για την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, με την ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής χορήγησής του” επισημαίνει το Επιμελητήριο στην επιστολή του προς τον κ. Βρούτση.

Αντίστοιχα και για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τις φορολογικές αρχές, το ΕΒΕΘ προτείνει προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ να καταστεί δυνατή η έκδοση βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας με ηλεκτρονικό τρόπο, δίχως τη φυσική παρουσία του αιτούντος στις ΔΟΥ, εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει ρυθμίσει τις φορολογικές οφειλές του και τηρεί τη ρύθμιση, ή/και, όταν σε εφαρμογή των ειδικών διατάξεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, έχει αναστείλει την καταβολή των υποχρεώσεών του.

Τέλος, το ΕΒΕΘ τονίζει ότι και για τους φορολογούμενους που δεν έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη επαγγελματικής δραστηριότητας, η έκδοση βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας είναι, προς το παρόν, δυνατή μόνο με φυσική παρουσία στις ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να παράγονται οι ίδιες συνέπειες που περιγράφονται παραπάνω. Για το λόγο αυτό το Επιμελητήριο ζητά επίσης η εν λόγω βεβαίωση να χορηγείται ηλεκτρονικά.