Skip to main content

ΕΒΕΘ: Ζωτικής σημασίας το θέμα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κα. Μαριαλένα Αθανασοπούλου

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ο μεγάλος όγκος του μη εξυπηρετούμενου χρέους - νοικοκυριών και επιχειρήσεων- επισήμανε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κα. Μαριαλένα Αθανασοπούλου.

Την κα. Αθανασοπούλου, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ειδική Γραμματεία, προλόγισε ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

“Θεωρώ ότι η συνεργασία μεταξύ των θεσμικών φορέων και της Πολιτείας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή στα ζητήματα διαχείρισης των χρεών των επιχειρήσεων” είπε η Ειδική Γραμματέας και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών δημιουργήθηκε σε μία Ελλάδα που είχε μία πολύ διαφορετική οικονομική κατάσταση.

“Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος και περιορίζουν τις δυνατότητες άσκησης υγιούς επιχειρηματικότητας, που βασίζεται σε επίσης υγιή επιχειρηματική πίστη” τόνισε η κα. Αθανασοπούλου και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα έμεινε άλυτο για 10 χρόνια και “τώρα μετά από χρόνια λάθος χειρισμών, ερχόμαστε να το αντιμετωπίσουμε”.

Αναφερόμενη στο σχετικό υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αφερεγγυότητας, είπε ότι είναι πολύ καλό και ευθέως συγκρίσιμο με τα καλύτερα ανάλογα πλαίσια σε διεθνές επίπεδο, τόσο όσον αφορά στις προπτωχευτικές διαδικασίες, όσο και στην πτωχευτική διαδικασία.

“Πρέπει να δίνουμε τα εργαλεία στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες να λύνουν εξωδικαστικά τα προβλήματα χρέους τους” δήλωσε ακόμη και σημείωσε ότι το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι βασικός πυλώνας, απλοποιεί τις διαδικασίες και δίνει μία λύση με βάση αλγορίθμους, το ύψος της περιουσίας και τα εισοδήματα.

“Η πτώχευση πρέπει να είναι η τελευταία λύση” ανέφερε η Ειδική Γραμματέας και τόνισε πως από την αρχή του 2022 τα βασικά τεχνικά προβλήματα της πλατφόρμας του εξωδικαστικού έχουν αντιμετωπιστεί.

Τέλος τοποθετήθηκε και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μελών του ΔΣ του ΕΒΕΘ.