Skip to main content

Ευλογιά των Πιθήκων: Ο Δασκαλάκης αναπληρωτής συντονιστής της στρατηγικής των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διόρισε σήμερα τον δρ. Δημήτρη Δασκαλάκη διευθυντή του τμήματος πρόληψης HIV στα Κέντρα Ελέγχου

Τα πρόσωπα που θα συντονίσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την εξάπλωση της ευλογίας των πιθήκων ανακοινώθηκαν σήμερα. Ανάμεσα τους είναι και ο Έλληνας γιατρός Δημήτρης Δασκαλάκη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διόρισε σήμερα τον δρ. Δημήτρη Δασκαλάκη (Demetre Daskalakis), διευθυντή του τμήματος πρόληψης HIV στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στη θέση του αναπληρωτή συντονιστή για τη στατηγική των ΗΠΑ για την ευλογία των πιθήκων.

Κύριος συντονιστής θα είναι ο περιφερειακός διαχειριστής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA), Ρόμπερτ Φέντον.

Οι δύο άνδρες θα συντονίσουν τη «στρατηγική και τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του τρέχοντος ξεσπάσματος της ευλογιάς των πιθήκων, περιλαμβανομένης της αύξησης με δίκαιο τρόπο της διαθεσιμότητας των τεστ, των εμβολιασμών και των θεραπειών», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να ενισχύσουν τις προσπάθειες εμβολιασμού, ώστε να επιβραδύνουν την εξάπλωση ενός ξεσπάσματος ευλογιάς των πιθήκων που έχει μολύνει περισσότερους από 5.800 Αμερικανούς.

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώθηκε στη Μασαχουσέτη στις 20 Μαΐου, με το πρώτο κρούσμα στην Καλιφόρνια, σε άτομο που είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, να επιβεβαιώνεται πέντε ημέρες αργότερα.

Χθες, Δευτέρα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων.

Η ευλογιά των πιθήκων, που μεταδίδεται μέσω στενής φυσικής επαφής, τείνει να προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και πυώδεις δερματικές αλλοιώσεις, αν και σπάνια προκαλεί τον θάνατο.

Πηγή: ethnos.gr