Skip to main content

Εύοσμος-lockdown: Πακέτο στήριξης για τους επιχειρηματίες ζητούν οι φορείς

Τι αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη των θεσμικών φορέων της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου - Κορδελιού

Έκτακτα μέτρα στήριξης για τις 1.800 επιχειρήσεις του Ευόσμου και του Κορδελιού, που πλήττονται από το αυστηρό lockdown στο οποίο έχει μπει η περιοχή από το περασμένο Σάββατο, ζητούν οι φορείς της Θεσσαλονίκης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου – Κορδελιού, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Αντωνίου, του δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού και του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη, αποφασίστηκε να ζητηθεί από την κυβέρνηση να ληφθούν στοχευμένα μέτρα ανακούφισης των ιδιοκτητών των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής, τα οποία είναι κλειστά, σε αντίθεση με αυτά της υπόλοιπης Θεσσαλονίκης που λειτουργούν με click away.

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της περιοχής, Κώστας Βασιλειάδης, ζήτησε τη διάθεση κονδυλίου ύψους 1.000.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών προς τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, προκειμένου να ενισχυθούν οι τοπικές επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε, υπάρχει ειδικός κωδικός για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο υπουργείου, οπότε τα χρήματα μπορούν μέσω του δήμου να δοθούν στον εμπορικό σύλλογο και να διανεμηθούν στις πληγείσες επιχειρήσεις με βάση συγκεκριμένα κριτήρια

Από την πλευρά του ο δήμαρχος δήλωσε ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται στο πλευρό του συλλόγου, που, όπως είπε, ζητά τα αυτονόητα. Και ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, με την οποία ζητά έκτακτη χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προκειμένου να καλύψει επείγουσες ανάγκες που έχουν προκύψει από την ένταξη του δήμου στη ζώνη πολύ αυξημένου κινδύνου και αφορούν στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

«Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να στηριχθούν γιατί χάνουν εισόδημα, οικογένειες έρχονται με το φάσμα της ανέχειας. Περισσότερες από 1.800 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του δήμου ζητούν επιτακτικά τη στήριξη της πολιτείας. Και όλα αυτά ενώ τελούν σε αναστολή και όμοιες επιχειρήσεις σε δραστηριότητα με αυτές λειτουργούν σε ακτίνα δέκα μέτρων στους γειτονικούς δήμους Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων – Μενεμένης», αναφέρει ο δήμαρχος στην επιστολή.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Μανδαλιανός τονίζει ότι και ο δήμος θα έχει μεγάλη απώλεια εσόδων, καθώς εκτός από την αυτονόητη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη όσων επιχειρήσεων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, έχει επιπλέον έξοδα, αναλαμβάνοντας δράσεις πρόληψης, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης των πολιτών.

Ο δήμαρχος σημείωσε επίσης ότι η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής βελτιώνεται, ενώ στα 450 rapid test που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν μόλις εννέα θετικά κρούσματα. Εξέφρασε, δε, την ευχή να αρθεί το lockdown από τη Δευτέρα, αλλά ακόμα κι αν δεν γίνει αυτό, τουλάχιστον να ανοίξουν τα μαγαζιά με συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους.

Άδικα χαρακτήρισε τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο Εύοσμο, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι το κλείσιμο των καταστημάτων της περιοχής οδήγησε σε μετακινήσεις πολιτών προς τους Αμπελόκηπους, την Ηλιούπολη και τη Σταυρούπολη.

Το ΕΕΘ, εξάλλου, έχει ήδη αποστείλει από τις 23 Φεβρουαρίου επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι «για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης θα πρέπει να ισχύουν έκτακτα μέτρα στήριξης και ανακούφισης για τις επιχειρήσεις που εδράζονται σε περιοχές της χώρας, στις οποίες επιβάλλονται έκτακτα περιοριστικά μέτρα».

Ο περιφερειάρχης παραδέχτηκε ότι υπάρχει ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και ότι πρέπει να αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες της περιοχής. Όπως είπε, θα επικοινωνήσει και ο ίδιος με τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημα του δήμου, ενώ ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού ενός δεύτερου προγράμματος στήριξης που θα εστιάσει σε μικρές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της και κ. Αντωνίου δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.