Skip to main content

Ευρωεκλογές 2019: Μεγαλύτερη η προσέλευση σε σχέση με το 2014

Συνολικά 427 εκατομμύρια πολίτες στα 28 κράτη μέλη καλούνται να εκλέξουν τους 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Υψηλότερη σε σχέση με το 2014 εμφανίζεται η προσέλευση των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές 2019 σε πολλές χώρες μέλη της ΕΕ, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στη Γαλλία, η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές μέχρι το μεσημέρι ήταν στο 19,27%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Twitter. Το 2014, ως την ίδια ώρα, είχε ψηφίσει περίπου το 15,70%.

Στην Ισπανία, έως το μεσημέρι περίπου το 35% των Ισπανών είχαν προσέλθει στις κάλπες, ποσοστό κατά 11% αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014, αλλά περίπου στα ίδια επίπεδα με τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές του 2015.

Οι Ισπανοί ψηφίζουν σήμερα για τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, σε έναν "δεύτερο γύρο" μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου από τις οποίες ο απερχόμενος πρωθυπουργός σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ελπίζει να βγει ενισχυμένος σε εθνικό επίπεδο και στην Ευρώπη.

Η τριπλή εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σχεδόν έναν μήνα μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου, στις οποίες υπερίσχυσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Σάντσεθ προσδοκά αυξημένα ποσοστά για το κόμμα του στις σημερινές εκλογές, ώστε να καταφέρει να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία η συμμετοχή ήταν ως το μεσημέρι υψηλότερη από ό, τι στις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές στις δύο χώρες. (Περισσότερα εδώ)

Συνολικά 427 εκατομμύρια πολίτες στα 28 κράτη μέλη καλούνται να εκλέξουν τους 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.