Skip to main content

Έβρος: Νέα μαζική διαμαρτυρία για τις μεταναστευτικές δομές στο Φυλάκιο (video)

Η επιτροπή αγώνα θα συνεδριάσει άμεσα, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, ενόψει και της επίσκεψης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Βροντερό «Όχι» στην αύξηση της χωρητικότητας των μεταναστευτικών δομών (ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ) στο Φυλάκιο Έβρου είπαν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, στη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν σήμερα στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας.

«Ο Έβρος λέει ΟΧΙ», «ΟΧΙ σε επέκταση – ΟΧΙ σε νέες δομές» ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα στη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και περίπου 2.500 πολίτες, οι οποίοι αποδοκίμαζαν έντονα κάθε φορά που κάποιος ομιλητής ανέφερε τα ονόματα των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν οι δήμαρχοι του Έβρου, ο δήμαρχος Κομοτηνής, καθώς επίσης οι τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης.

Η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί αρχικά για την περασμένη Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε μετά την επίσημη ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αναβάθμιση στο ΚΥΤ Έβρου. Την ικανοποίηση των πολιτών, όμως, διαδέχτηκε μόλις μία ημέρα αργότερα η απογοήτευση από την κοινή ανακοίνωση των τριών συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας και Μετανάστευσης – Ασύλου, στην οποία γνωστοποιήθηκε ότι θα δημιουργηθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ που βρίσκεται στην ίδια έκταση επιπλέον 240 θέσεις, πλήρως κλειστού τύπου, ώστε οι παράνομοι μετανάστες που συλλαμβάνονται να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Αθήνα συναντήθηκε με τέσσερις υπουργούς, τους Νότη Μηταράκη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, Αλκιβιάδη Στεφανή και Θόδωρο Λιβάνιο, χωρίς να πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις, παρά μόνο τη δέσμευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι θα ενημερώσει προσωπικά την τοπική κοινωνία για το τι πρόκειται να γίνει στο ΠΡΟΚΕΚΑ. Ωστόσο, σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε δύο ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της χωρητικότητας του ΠΡΟΚΕΚΑ είναι οριστική.

«Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα μας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να επαναπαυόμαστε. Μας είπαν πολλά ψέματα, δεν τους εμπιστευόμαστε», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της κοινότητας Φυλακίου, Χρήστος Τυρμπάκης. Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος τόνισε πως «ο αγώνας τώρα αρχίζει» και πρόσθεσε ότι άμεσα θα συνεδριάσει η επιτροπή αγώνα, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, ενόψει και της επίσκεψης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τον αγώνα των πολιτών για το ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο στήριξε και ο Εμπορικός Σύλλογος της Ορεστιάδας, ο οποίος έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, έκλεισε συμβολικά τα καταστήματα για δύο ώρες, προκειμένου να συμμετάσχουν τα μέλη του στην κινητοποίηση.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τους συγκεντρωμένους να ψάλουν τον εθνικό ύμνο.

(φωτογραφίες e-evros.gr)